"Bajram dođe, mirišu avlije"
0

FOTO / 120 izvođača na bajramskom koncertu u Skenderiji

FENA
"Bajram dođe, mirišu avlije" naziv je koncerta kojim će u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Kulturno-sportskog centra Skenderija 30. augusta biti obilježen prvi dan najznačajnijeg muslimanskog praznika Ramazanskog bajrama.
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Ovaj koncert se organizira već četvrtu godinu u dvorani "Mirza Delibašić" i cilj mu je na tradicionalan način proslaviti prvi bajramski dan.

Ove će godine posjetioci moći uživati u izvedbama čak 120 izvođača na sceni - Elvire Rahić, Burhana Šabana, Aziza Alilija, Eldina Huseinbegovića, Armina Muzaferije, Mirze Šoljanina, Lejle Jusić, gosta iz Turske Erdema Alpsoya, te mnogih drugih. Pratnja solistima bit će Hor Medžlisa IZ-a Sarajevo, Omladinski hor MIZ-a Livno, Hor Mektebski bulbuli, te orkestar Amadeus i bend Armina Hodžića uz dirigentsku palicu Emira Nuhanovića.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo Ferid ef. Dautović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je Bajram vrhunac radosti koju osjećaju postači svaku noć tokom iftara, ali i zadovoljstva što su ispunili još jednu obavezu.

"Bajram je vrijeme radosti i veselja. Ovaj koncert povodom prve noći Bajrama posebno je namijenjen mladima kako bi je proveli u duhu bosanske i bošnjačke tradicije, uz prelijepe sevdalinke, ilahije i kaside", kazao je on.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Dautović je posebno potcrtao da je koncert prilika mladima da se Bajramu raduju na način kako to priliči ovom prazniku, a ne da ga provode na neprimjerenim mjestima.

Glavni rukovodilac projekta i zamjenik glavnog imama Malik ef. Šljivo ističe da su još početkom godine počele tehničke pripreme za koncert, koje su već u završnoj fazi. On naglašava da je cilj afirmiranje duhovne muzike kod Bošnjaka, te da je riječ o humanitarnom koncertu gdje će sav prihod od prodatih ulaznica biti usmjeren u Fond za stipendiranje učenika i studenata imama šehida sarajevskog medžlisa.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Muzički rukovodilac koncerta Miralem Babajić naglasio je činjenicu da je cijeli koncept koncerta podređen mladima - u organizacijskom i repertoarskom smislu, te solistima i izvođačima.

Naglasio je također da je ove godine program osvježen s osam novih solista, te da će neki od njih prvi put izvesti ilahije i kaside.