BiH
0

11 vrtića u Sarajevu zatvoreno tokom jula i augusta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U vrtićima Javne ustanove Djeca Sarajeva tokom jula i augusta primjenjuje se ljetni režim rada u okviru kojeg su programski sadržaji i uvjeti rada prilagođeni uzrastu i individualnim potrebama djece, broju djece u grupi te sredini u kojoj se vrtić nalazi.

Pomoćnica direktorice Alma Đulić kazala je Agenciji FENA da se, u skladu s vremenskim uvjetima, djeci nastoji što češće omogućiti neophodan boravak na svježem zraku, uz didaktičke aktivnosti i rekvizite za igru s pijeskom odnosno neoblikovanim materijalima.

"Većina vrtića u okviru ove ustanove nema rashladne uređaje, a prostorije se provjetravaju u odgovarajuće vrijeme. Nastoji se da djeca, ovisno od vremenskih i drugih uvjeta, što više borave na otvorenom gdje imaju na raspolaganju potrebne rekvizite za igru, a osoblju je sugerirano da djeca piju što više vode tokom ljeta", kazala je.

Centralna kuhinja snabdijeva redovnim obrocima sve vrtiće, a nastoji se da na jelovniku bude veća količina sezonskog voća i voćnog jogurta. Tokom jula i augusta zatvoren je jedan broj vrtića zbog iznimno smanjenog broja djece. U tom periodu na raspolaganju su dežurni vrtići, a u te svrhe koristi se teritorijalno najbliži vrtić koji ima raspoložive kapacitete.

"U Javnoj ustanovi Djeca Sarajeva je 28 vrtića. Na tzv. kolektivnom godišnjem odmoru, tokom ljeta je 11 vrtića, a plan rada dežurnih vrtića dostupan je na web stranici ustanove", kazala je ona i precizirala da je u tom periodu osoblje i tih vrtića djeci na raspolaganju u dežurnim vrtićima.

Đulić kaže da se tokom ljeta bilježi znatno smanjenje broja djece jer roditelji koriste ljetni odmor ili su djeca ispisana zbog toga što polaze u školu.

U svrhu racionalizacije troškova i dostupnih kadrovskih kapaciteta u tom periodu formiraju se mješovite grupe do nekoliko odgojnih grupa, uz nastojanja da to budu grupe prilagođene pedagoškim standardima i normativima (u prosjeku od 20-25 djece).

Vrtići rade od 6.30 sati do 17 sati. Trenutno vrtić "Dječiji grad" na Mojmilu ima i drugu smjenu od 13 do 22 sata. Inače, tokom redovne pedagoške godine, druga smjena formira se u skladu s potrebama odnosno kad je za to zainteresirano više od 15 roditelja.

Pomoćnica direktorice JU Djeca Sarajeva Alma Đulić kaže da osoblje u vrtićima djeci pruža maksimum koliko to trenutne, posebno finansijske mogućnosti dozvoljavaju, te precizira da je unaprjeđenje neophodno u mnogim segmentima.

Javna ustanova Djeca Sarajeva bavi se odgojem, obrazovanjem, smještajem i brigom o djeci uzrasta od šest mjeseci života do polaska u školu i na specifičan način doprinosi ostvarivanju jedinstvenog cilja odgoja i obrazovanja tj. svestranog razvoja ličnosti, njenog osposobljavanja za kreativan odnos prema stvarnosti i slobodno ispoljavanje individualnosti.