Ustikolina, Goražde i Rogatica
0

11 povratnika ponovo u svojim domovima

Sarajevo-x.com
Povratnici Idriz Iković, Adem Gagula, Tahir Podrug, Memso Agović, Hanifa Milić, Nurka Dedajić, Mevla Ramović, Munira Alajbegović, Kadira Pavica, Hazim Ajanović i Behija Hodžić iz sela Jabuka, Uljine, Guskovići, Mahala, Osovo, Seljani, Pokrevenik u opštinama Ustikolina, Goražde i Rogatica danas su, nakon 15 godina podstanarstva, dobili ključeve od kuća koje su sanirane u okviru projekta "Povratak u Istočnu Bosnu, opšine Rogatica, Pale, Novo Goražde, Prača, Ustikolina i Goražde“.

Sredstva za obnovu povratničkih kuća obezbijedili su: Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Kuće su obnovljene po principu "ključ u ruke“, a implementator projekta je Humanitarna nevladina organizacija "Caritas“.

Ključeve povratničkim porodicama uručila je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Emina Dubravić, koja im je zajedno sa predstavnicima Humanitarne organizacije "Caritas“ iz Švicarske donijela i pakete sa hranom i higijenskim potrepštinama.

Povratnici su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost, jer su im kuće napokon obnovljene, te naglasili da se nadaju i donacijama kojim će riješiti svoju egzistenciju, a svoj povratak učiniti održivim.

Projekat "Povratak u Istočnu Bosnu, opštine Rogatica, Pale, Novo Goražde, Prača, Ustikolina i Goražde“ čija je vrijednost 2.000.000,00 KM obuhvatio je sanaciju 58 stambenih jedinica u pomenutim opštinama.