Ispred zgrade Vlade FBiH
0

11. novembra novi protesti boraca

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Koordinacioni odbor više boračkih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine potvrdio je danas da će 11. novembra borci održati mirne proteste s početkom u minut poslije 12 sati na platou ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu.

Tada će izložiti zahtjeve Vladi i ostaviti joj dvije sedmice ako ne bude htjela da ih rješava odmah, a ako rješenja ne bude ni nakon tog roka, uslijedit će blokade važnih saobraćajnica u Federaciji i graničnih prijelaza, Vlade i Parlamenta.

Ovo je zaključak današnjeg sastanka Koordinacionog odbora boračkih udruženja održanog u Sarajevu kojem je prisustvovao i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Zahid Crnkić za razliku od drugog pozvanog člana Vlade, ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića.

Jedan od zahtjeva koji će borci na protestima postaviti Vladi je isplata u roku od 24 sata oktobarskih penzija penzionerima vojnim osiguranicima i penzionerima ostalih boračkih populacija te ubuduće redovno isplaćivanje kada i ostalim penzionerima u Federaciji.

Drugi zahtjev odnosi se na objedinjavanje u jedan zakon svih uredbi koje definiraju problematiku penzionisanja ove kategorije, a treći na deblokadu procesa otkupa stanova, dodjele zamjenskih stanova njenim članovima i omogućavanje onima koji su dobili rješenja da počnu koristiti dodijeljene stanove.

Zahtijeva se i učešće članova boračkih udruženja u svim komisijama za izradu zakonskih i podzakonskih akata koja će regulirati probleme ove populacije, kao i u komisijama za reviziju boračkih prava i dodjelu stanova.

Pozivi na mirni protest 11. novembra proslijeđeni su svim udruženjima iz koordinacije.

Udruženje penzionera vojnih osiguranika u FBiH jedno je od 16 činilaca Koordinacionog odbora, a predsjednik Ismet Harbinja ujedno predsjedava Koordinacionim odborom.