Ulična akcija
0

101 razlog zašto glasati za ženu

Piše: A. Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Predstavnice i predstavnici Fondacije Cure i parnerskih organizacija organizirali su u ponedjeljak u 11 bh. gradova veliku uličnu akciju pod sloganom "Domaćice više zbori i za svoje mjesto se izbori".

U Sarajevu su brošure u kojima je kroz izjavu 101 poznate ličnosti objedinjen 101 razlog zbog kojeg na predstojećim izborima treba dati glas ženama. Kako je kazala glasnogovornica Fondacije Cure Vedrana Frašto, jedan od razlog ih je ponukao na pokretanje ove inicijative jeste i paradoks da 52 odsto biračkog tijela čine žene, a da ih je opet mali broj na funkcijama u vlasti.

"Na političkoj sceni ima žena iz svih političkih partija koje mogu dati bitan doprinos, i naš je cilj da ljudima pojasnimo da i za njih trebaju glasati i dati im šansu", kazala je Frašto te dodala kako nije bilo teško naći 101 osobu koja bi dala svoje mišljenje o tome zbog čega svoj glas dati ženama.

"Zašto treba glasati za žene? Ako ne zbog intenzivnijeg osjećanja odgovornosti za povjerene dužnosti, u šta vjerujem kad se radi o ženama, za žene treba glasati barem zbog promjene: trebalo bi da vidimo barem jednom kako to državu vode žene", kazala je književnica Ferida Duraković, jedna od 101 javne ličnosti čija mišljenja se mogu naći u brošuri.

Ulične akcije organizirane su u isto vrijeme s početkom u 12 sati u Sarajevu, Banjoj Luci, Bihaću, Bijeljini, Bosanskom Grahovu, Bratuncu, Brčkom, Livnu, Mostaru, Tuzli i Zenici.