BiH
82

100.000 volontera će 18. maja skupljati smeće širom BiH

FENA
Volonterska akcija "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan", u kojoj će učestvovati oko 100.000 volontera koji će skupljati otpad, bit će realizirana 18. maja u više od 100 općina u Bosni i Hercegovini.

Cilj akcije je, pored skupljanja otpada, napraviti upotpunjeni registar svih ilegalnih deponija otpada u BiH, ukloniti najmanje 20.000 tona otpada iz prirodnog okruženja te podići svijest i educirati javnost o zaštiti životne sredine.

Koordinator akcije "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" Junuz Elzar kazao je na X-PRESS sesiji koju je danas organizirala Fondacija CURE, da je akcija prvi put provedena u BiH u septembru 2012. godine kada je u 105 općina 37.500 volontera skupilo 5.500 tona smeća.

"Ni ove godine nije izostala podrška entitetskih i kantonalnih ministarstva koji su nadležni za zaštitu životne sredine i bez kojih ne bi mogli ostvariti zacrtane ciljeve. Kontinuitet i entuzijazam naših lokalnih timova nam daju snagu za ovu akciju", istakao je Elzar.

Glasnogovornica "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" Ena Nalić dodala je da pripreme za 18. maj teku ubrzano, da se volonterskim timovima dostavlja promotivni materijal, kao i rukavice i vreće za otpatke te da se uspostavlja saradnja s lokalnim vlastima i komunalnim preduzećima u svim općinama.

"Ovo nije akcija čišćenja ilegalnih deponija, već akcija čišćenja 'smeća' iz glava ljudi", dodala je Nalić.

Vedrana Frašto iz Fondacije CURE je kazala da je jako bitno da ovakve akcije budu organizirane u kontinuitetu da bi bila podignuta svijest o zaštiti životne sredine te građani BiH podstaknuti da očiste svoju lokalnu zajednicu i državu.

Akciju "Let's Do It - očistimo zemlju za jedan dan" finansira Evropska unija.