BiH
0

100.000 stranica pravnih propisa koji se moraju harmonizirati sa zakonodavstvom u BiH

FENA
Procjena utjecaja regulative (RIA) u procesu evropskih integracija tema je današnje konferencije u Sarajevu koju je organizirala Direkcija za evropske integracije BiH za predstavnike bh. institucija koje imaju nadležnost u vezi s procjenom utjecaja regulative.

Učesnici konferencije imali su priliku da upoznaju iskustva četiri RIA-a studije - primjena Bolonjske deklaracije, ocjene stanja i učinka regulative koja se odnosi na slobodne zone u BiH u kontekstu regulative EU, primjena Uredbe Evropske komisije o uspostavljanju zajedničke klasifikacije teritorijalnih jedinica za statistiku (NUTS) te utjecaj Direktive Evropske komisije koja se odnosi na minimalne uvjete za unapređenje zaštite zdravlja radnika izloženih potencijalnom riziku od eksplozivnih atmosfera.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo direktor Direkcije za evropske integracije BiH Osman Topčagić, RIA nije supstitucija za proces donošenja odluka u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti.

  • RIA je sistem koji pomaže izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da diskutira prijedloge i donosi zaključke na bazi identičnog skupa ulaznih informacija zasnovanih na objektivnom istraživanju vjerovatnih konzekvenci nove regulative, u ovom slučaju konzekvenci preuzimanja odredbi prava Evropske unije, kazao je on.

BiH će, s obzirom na imperativ dinamike procesa integracija, vjerovatno preuzimati mnoge odredbe evropskog prava i bez procjene utjecaja novih regulativa na ekonomiju, društvo i okoliš.

Međutim, naglasio je Topčagić, naš je interes da razvijemo metodologiju procjene utjecaja regulative kako bismo bili u stanju da određene dijelove evropskog prava preuzmemo na način koji nam omogućava procjenu vjerovatnih konzekvenci koje će nastati implementacijom prava Evropske unije.

  • Potrebno je već sada, na vrijeme, da počnemo s izgradnjom procjene utjecaja regulative kao pomoćnog alata za racionalizaciju ponašanja institucija države u procesu stabilizacije i pridruživanja. Na taj način, BiH će u narednoj fazi, kada budemo u statusu kandidata, pregovore o pristupanju voditi s povećanim kapacitetom za upravljanje rizikom koji donose evropske integracije i s tim povezane društvene reforme, poručio je Topčagić.

Šef operacija Delegacije Evropske komisije u BiH Andre Lys je kazao da se proces evropskih integracija većinom zasniva na zakonodavstvu i regulativi.

  • Postoji 100.000 stranica pravnih propisa koji se moraju harmonizirati sa zakonodavstvom u BiH. Ovo je ogroman posao, a ova regulativa će imati utjecaj u mnogim aspektima, rekao je Lys.

Prema njegovim riječima, prije izrade nacrta zakona i upućivanja u parlamentarnu proceduru, važno je napraviti procjenu utjecaja te regulative kako na ljudske kapacitete tako i na budžet.

  • Prije svega je važno da imamo efikasne zakone, zakone koji se mogu implementirati i koji su primjenjivi u BiH, poručio je Lys.