FOP
0

100.000 KM za omladinske projekte u 2009.

Sarajevo-x.com
Proteklog vikenda u SHL House u sarajevskom naselju Stup upriličena je ceremonija predstavljanja omladinskih projekata podržanih od strane Fondacije Schüler helfen leben (SHL) u sklopu četvrtog ciklusa Fonda za omladinske projekte (FOP).

Ukupan budžet ovog ciklusa iznosio je 28.000 KM dok je iz Fonda kroz sva četiri do sada zaključena ciklusa izdvojeno gotovo 100.000 KM za podršku omladinskim projektima iz cijele BiH. Važno je napomenuti da su kroz fond podržani brojni projekti iz ruralnih sredina kao što su Šipovo, Otoka, Bužim, Gornji Vakuf/Uskoplje, Drvar i drugi.

U nešto manje od godinu dana koliko program FOP postoji na adresu Fondacije stiglo je preko 350 projekata na teme kao što su omladinska politika, mediji, kultura, ekologija i drugo. Specifičnost ovog programa jeste što mladima bez ranijeg projektnog iskustva nudi priliku da kroz društveni angažman, kako na lokalnom tako i na regionalnom nivou, realiziraju svoje ideje i time pozitivno utječu na društvo i svoju ulogu u njemu.

Pored potpisivanja ugovora sa podržanim projektima brojnim prisutnim gostima obratila se projekt managerica SHL ureda u Bosni i Hercegovini Aida Vehabović, koja je prezentirala aktivnosti fondacije u BiH. Ugovore o finansiranju njihovih projekata potpisalo je 13 predstavnika podržanih projekata iz cijele BiH. Posebno raduje činjenica da među podržanim se nalaze i projekti iz manjih sredina kao što su Derventa, Srbac, Velika Kladuša, Prozor.

Posebnu pažnju prisutnih pobudila je nositeljica jednog od ranije podržanih projekata Selma Selman koja je predstavila svoja iskustva u realizaciji projekta "Likovne radionice". Selma, mlada Romkinja koja dolazi iz Bihaća, pokazala je svima da se uz ideju i pravog partnera stvari mogu zaista promijeniti. Danas ona uzdignute glave hoda ulicama svoga grada jer kako i sama kaže stigma koju je nosila kao Romkinja je nakon njene izložbe nestala. Danas njeni sugrađani gledaju na nju kao na uzor kako jedna mlada osoba može napraviti razliku u svojoj zajednici.

S obzirom da je broj projektnih ideja koje je Fondacija primila u ovoj godini premašio sva realna predviđanja SHL namjerava i naredne godine nastaviti sa realiziranjem FOP programa . Prvi ciklus naredne godine će trajati cijeli prvi kvartal 2010. i biće zatvoren sa krajem mjeseca marta.