BiH
0

1. slavna: 2. maj u Sarajevu treba obilježavati 2. maja

FENA
Zbog svoga historijskog značaja 2. maj se mora obilježavati upravo toga dana kada se podsjećamo da je Sarajevo simbol prkosa i otpora - smatraju u Udruženju "1. slavna - 111. viteška brigada".

Prije 16 godina, 2. maja 1992. godine, otpočela je opsada jednoga evropskog grada krajem 20. stoljeća i nezapamćeni barbarizam koje su provodile JNA i srpsko-crnogorske zločinačke horde, navodi se u saopćenju "1. slavne".

Tog dana, podsjeća ovo udruženje, otpočela je najduža opsada jednoga grada, koja je trajala 1.355 dana. Sarajevo je ostalo bez hrane, vode, struje i bilo kakvih veza s ostatkom "civilizirane" evrope i ostatkom svijeta. Horde zločinaca 2. maja otpočele su urbicid Sarajeva, otpočele su sistematsko ubijanje civila, a posebno djece...

Udruženje navodi da je to dan kada se podsjećamo na užas i stradanje cijeloga jednog naroda potkraj 20. stoljeća u srcu "civilizirane" Evrope.

"To je bio dan D za grad Sarajevo, ali i za cijelu domovinu RBiH i dan opstanka RBiH. Zahvaljujući sarajevskim momcima u tenama i farmericama ili bolje sarajevskim bh. patriotima, odbranjeno je Sarajevo, a time i država RBiH", ističe ovo udruženje i dodaje da obilježavanje tako značajnog datuma ne može biti prije ili poslije tog dana.

"Zar vas, gospodo iz vlasti, ponovo trebamo podsjećati šta je bilo 2. maja 1992. godine... Zastrašujuće je što upravo vama, koji ste i sami sudionici tog vremena, moramo ukazivati na historijski značaj toga i takvih značajnih datuma, kao i naše teške, ali časne borbe za odbrami svoje domovine", stoji u saopćenju Udruženja "1. slavna - 111. viteška brigada".