Potvrđeno
0

1. oktobra novi mirni protesti u minut do 12

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH je na vanrednoj sjednici potvrdio termin održavanja mirnih protesta - 1. oktobar u Sarajevu u 11.59 sati.

"Nakon obavljenih razgovora s predstavnicima federalnih institucija vlasti i predstavnicima političkih stranaka i partija i sagledavanja ukupnog postignutog rezultata u vezi sa zaštitom statusnih prava ove i drugih boračkih populacija, a u kontekstu mjera uštede koje provodi Vlada FBiH s MMF-om, Upravni odbor Saveza, nezadovoljan datim obećanjima potvrdio je termin održavanja mirnih protesta 1. oktobra u Sarajevu", navodi se u saopćenju Saveza.

Dodaje se da su razumijevanje i podršku za svoje zahtjeve dobili od Stranke za BiH, SDP-a BiH, boračkih udruženja, nevladinih i drugih organizacija i od istaknutih pojedinaca.

"Od SDA, kao glavnog pregovarača s nama, od koje se očekivalo konkretno izjašnjenje i podrška našim zahtjevima nije data čvrsta i konkretna garancija koja bi mogla zadovoljiti naše zahtjeve“, ističu u Savezu.

U pripremi protesta prekidaju se svi razgovori i svaka inicijativa s njihove strane s pregovaračima od kojih nisu dobili podršku. Jedina ovlaštena osoba za razgovore u fazi pripreme i realizacije protesta je predsjednik Skupštine Saveza - voditelj javnog okupljanja Šerif Patković.

Protesti su na neograničeno vrijeme i trajat će do ispunjenja zahtjeva.

"Bit će otkazani samo u slučaju da do trenutka njihovog održavanja dobijemo odluku Vlade Federacije BiH u kojoj će stajati da je svim našim zahtjevima udovoljeno na traženi način", navodi se u saopćenju Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.