BiH
0

1.500 potpisa protiv cenzure o ratnim zločinima

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Više od 1.500 građana do sada je potpisalo peticiju kojom se želi zaustaviti uskraćivanje informacija sa suđenja za ratne zločine i druga teška krivična djela za koja postoji interes javnosti.

Ovi potpisi prikupljeni su u Sarajevu u okviru kampanje "Stop cenzuri o ratnim zločinima", koju je pokrenula Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN) 26. juna.

BIRN je do sada tri puta organizovano prikupljanje potpisa, a ove aktivnosti bit će nastavljene svake srijede i subote.

Osim potpisnika peticije, oko 550 građana poržalo je kampanju na Facebook stranici Stop cenzuri o ratnim zločinima.

Doprinost zaustavljanju cenzure informacija zainteresovani mogu dati i na broj telefona 033 911 555, kao i ispunjavanjem ankete na Facebooku.

BIRN prikupljanjem potpisa želi dokazati da za ova suđenja postoji interes javnosti i da građani ne podržavaju uskraćivanje podataka o identitetu optuženih i snimaka iz sudnica.

Otvorenost pravosudnih institucija prema javnosti proteklih godina sve više se gubi nakon što je Tužilaštvo BiH odlučilo da sakrije optužnice od očiju javnosti. Sud BiH usvojio je pravilnike na osnovu kojih se imena optuženih, te nazivi gradova i institucija zamjenjuju inicijalima, a audio i videosnimci sa suđenja izdaju u trajanju od samo deset minuta.

U takvim okolnostima mediji su onemogućeni da objektivno, potpuno i precizno informišu javnosti o postupcima za ratne zločine, organizovani kriminal, terorizam i druga teška krivična djela.