Za dvije godine
0

1.000 porodica iz BiH pohranilo matične ćelije

Sarajevo-x.com
Upravo ovih dana je hiljadita porodica u Bosni i Hercegovina odlučila brigu o svom i zdravlju svoje djece uzeti u svoje ruke pohranivši matične ćelije.

Vodeća međunarodna i evropska porodična banka matičnih ćelija Cryo Save je dvije godine prisutna u Bosni i Hercegovini, a za to vrijeme hiljadu porodica se odlučilo da u nju pohrani matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Osoblje Family Plusa, ekskluzivnog i ovlaštenog partnera Cryo Savea u Bosni i Hercegovini, veoma je ponosno na postignute rezultate. Treba uzeti u obzir da se prije dolaska Cryo Savea u BiH znalo vrlo malo o liječenju matičnim ćelijama, a danas se broj sačuvanih uzetih uzoraka popeo na 1.000, što dovoljno govori o povećanju informisanosti, ali i svijesti kod naših građana, navode iz ove banke matičnih ćelija.

Matične ćelije izdvojene iz krvi i tkiva pupčane vrpce danas se uspješno koriste u liječenju više od 100 teških oboljenja, poput leukemije, različitih vrsta anemija, autoimunih oboljenja, metaboličkih poremećaja i slično. Ljekari u cijelom svijetu se jednoglasno slažu da je otkriće liječenja oboljenja putem matičnih ćelija jedno od najvećih medicinskih dostignuća.

Bolje je imati ih, a ne trebati, nego trebati ih, a nemati

Matične ćelije imaju nevjerovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom svoje diobe i razvoja. S ovom svojom sposobnošću, matične ćelije igraju bitnu ulogu u samom toku razvoja bebe i veoma su značajne u oporavku oštećenih ili ostarjelih tkiva u kasnijim fazama života. Njihova moć proizvođenja različitih vrsta specijalizovanih ćelija ih tako čini jedinstvenim i moćnim u terapijskoj primjeni u medicini.

"Izuzetno smo ponosni na ovaj broj pohranjenih uzoraka matičnih ćelija u našoj zemlji. Procedura je vrlo jednostavna. Kada se roditelji odluče za našu uslugu, potrebno je da nam se obrate dva ili najkasnije mjesec dana prije porođaja. Nakon što oba roditelja potpišu ugovor, dobijaju paket koji sadrži pribor za vađenje krvi iz pupčane vrpce i njeno pohranjivanje, koji trudnica nosi sa sobom na porođaj", objasnila je Sanja Todorović-Vujičić, generalna direktorica kompanije Family-Plus, partnera Cryo Savea u BiH.

Uzorci sa matičnim ćelijama se mogu uzeti u svakom porodilištu u Bosni i Hercegovini neposredno nakon poroda. U svim slučajevima prikupljanja uzoraka striktno su poštovana pravila sterilnosti, što je veliki uspjeh za našu zemlju obzirom da nijedna druga zemlja u regionu nije ispoštovala te uslove.

"Stoga se na poseban način želimo zahvaliti stručnom osoblju, doktorima i medicinskim sestrama širom Bosne i Hercegovine koji su to omogućili na njihovoj profesionalnosti i predanosti, te shvaćanju značaja matičnih ćelija i ovog projekta", zaključila je Todorović-Vujičić.

Hiljadu porodica koje su odlučile pohraniti matične ćelije su, zapravo, donijeli odluku investirati u izvjesniju i zdraviju budućnost u najboljem smislu.