Promocija u Sarajevu
0

033 222 000 - SOS telefon za žrtve nasilja u porodici

FENA
Volonteri Fondacije lokalne demokratije, angažirani u Sigurnoj kući, organizirali su danas u BBI centru u Sarajevu promociju SOS telefona za žrtve nasilja u porodici povodom 5. decembra, Međunarodnog dana volontera.

Pored telefonskog broja SOS crvene linije za žrtve nasilja (033 222 000), na štandu u BBI centru predstavljeni su i različiti promotivni leci i artikli kojima se želi podići svijest ljudi o shvatanju porodičnog nasilja kao društvenog problema, te ohrabriti žrtve nasilja da kontaktiraju Sigurnu kuću.

Sredstva koja se prikupe od artikala prodajnog karaktera bit će namijenjena Sigurnoj kući.

Predstavnica Fondacije lokalne demokratije Edita Pršić istaknula je predstavnicima medija da današnjoj akcijom Fondacija želi naglasiti ulogu volontera, posebno u nevladinom sektoru. Naglasila je da mnogi volonteri već niz godina rade u Sigurnoj kući kao operateri SOS linije.

Istaknula je da je današnja akcija dio programa 16 dana aktivizma u okviru globalne kampanje protiv nasilja u porodici, koja traje od 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava.

SOS broj je u Kantonu Sarajevo aktiviran od 2004. godine i na usluzi je 24 sata. Nasilje se može prijaviti i na dva telefonska broja u okviru zajedničkog sistema Republike Srpske (1264) i Federacije BiH (1265).

Pršić je potcrtala da SOS linija pruža direktnu, efikasnu i brzu pomoć žrtvama nasilja, te da postoji mogućnost i anonimne prijave nasilja.

Od 2004. godine do danas na SOS liniju je primljeno više od 5.500 poziva, dok je na telefonske brojeve u okviru zajedničkog sistema FBiH i RS samo u ovoj godini prijavljeno 5.000 poziva.

Štand će u BBI centru biti postavljen do 16.00 sati.