vijesti
0

Banjalučka skupštine zasjeda povodom nereće u Zalužanima

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjednik Skupštine Grada Banja Luka Slobodan Gavranović zakazao je za danas vanrednu sjednicu gradske skupštine povodom tragično nastradalih članova Padobranskog kluba Banja Luka u avionskoj nesreći koja se desila jučer u Zalužanima.

U padu sportskog aviona oko 14 sati pet osoba je izgubilo život.

U avionu, koji se srušio na automobilsku stazu u Zalužanima, nastradala su petorica mladića: pilot Alen Crnalić (1988.), instruktor padobranstva Nemanja Goronja (1980.), te padobranci Nikola Stević (1993.), Stefan Karanović (1989.) i Srđan Kosić (1994.).

Goronja je bio nastavnik padobranstva i član je padobranske reprezentacije BiH u disciplini para-ski i disciplini skok na cilj.

Do sada je imao 1.200 uspješno izvedena skoka i bio je jedan od najušpješnijih padobranaca.

Alen Crnalić je još s 18 godina položio ispit za jedriličarsku dozvolu, a od svoje 21 godine posjedovao je dozvolu sportskog pilota aviona i imao je 85 sati naleta na jedrilicama, a na avionima 200.

Stević i Kosić su nakon završene obuke jučer trebalo da izvedu i prve skokove s padobranom.

Avion, koji je jučer pao i potom se zapalio, pripadao je Padobranskom klubu iz Banje Luke i po riječima očevidaca, srušio se odmah nakon polijetanja.

Na lice mjesta stigli su odmah vatrogasci, predstavnici policije RS-a, ekipe Hitne pomoći, kao i roditelji nastradalih, ali spasa za nastradale nije bilo.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo, koji je došao na mjesto nesreće, izjavio je da je najbitnije utvrditi uzrok nesreće aviona da bi se preventivno djelovalo da ubuduće ne dođe do ovakvih tragedija.

On je rekao da se slična nesreća u Banjoj Luci posljednji put dogodila 1974. godine.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva prisustvovao je uviđaju, a bit će obavljena i obdukcija tijela poginulih.

Također, istragu će voditi i ekipa Direkcije za civilno vazduhoplovstvo.