vijesti
14

Bakir Izetbegović: Integracija u EU je jedina realna platforma za BiH

Anadolija
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Današnja konferencija o evropskim vrijednostima i identitetu mogla bi ostati upamćena kao prekretnica na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, rekao je danas zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je, obraćajući se prisutnima na konferenciji "Evropske vrijednosti i identitet: Kompas za političku saradnju u Bosni i Hercegovini", istakao kako će sa današnje konferencije biti poslane poruke razumijevanja i zajedničkog djelovanja. 

"BiH je po svom duhu istinska evropska zemlja, a njena raznolikost satkana je kroz vijekove zajedničkog života. BiH je jedno od onih mjesta na zemaljskoj kugli na kojem se zapliću i raspliću mnogi geopolitički i istorijski interesi. Stranke čiji su predstavnici ovdje okupljeni nastale su u jednom od najtežih perioda u našoj istoriji i one su u to vrijeme štitile interese vlastitih naroda kako su najbolje mogli", istakao je Izetbegović.

Među ljudima u BiH postoje različita mišljenja o tom vremenu, nastavio je on, dodavši da se o tome nikada neće moći dogovoriti, ali da važno da se postigne dogovor o budućnosti.

"Integracija u EU je jedina realna platforma na kojoj možemo osigurati apsolutnu stabilnost i prosperitet. Proces prilagođavanja EU standardima je najbolje oruđe za reforme. U posljednjim godinama zaostajemo u odnosu na zemlje regiona i moramo dati odgovor na pitanje kako prevazići ovaj zastoj i krenuti brže naprijed na evropskom putu. Mislim da se moramo posvetiti budućnosti, jer naša zemlja ima realne pretpostavke da u kratkom vremenu napravi napredak, a za to nam je potrebna zajednička volja i povjerenje", naglasio je Izetbegović.

Istorija nas uči da BiH ide naprijed samo onda kada se svi u njoj osjećaju komforno, rekao je Izetbegović, te zato buduće reforme u BiH trebaju ići u pravcu harmonizacije.

"Evropa traži da komuniciramo istim glasom. Mi ne tražimo spuštanje ljestvice, ali tražimo da nam se pomogne da je prekočimo. Treba početi sa rješavanjem obaveza koje su lakše. a one teže trebaju doći na kraju", poručio je on.