vijesti
14

Angela Merkel: Od kćerke sveštenika do najmoćnije žene svijeta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je treći put izabrana za kancelarku, dok je u Evropskoj uniji (EU) često na meti kritika zbog insistiranja na politikama štednje i podjeli odgovornosti svih Evropljana zbog ekonomske krize.

Rođena je 17. jula 1954. godine u Hamburgu, u porodici evangelističkog sveštenika, a preselila se još kao dijete na istok, u tadašnji DDR gdje je njen otac dobio službeni položaj. U istočnoj Njemačkoj je odrastala i školovala se, a doktorat je stekla na Univerzitetu u Leipzigu.

Njena politička karijera počinje izborom Helmuta Kohla za kancelara ujedinjene Njemačke 1990. godine, u čijoj je vladi 1991. godine Merkel bila prvi put ministar za omladinu. Na novu dužnost izabrana je 10. aprila 2000. godine, postavši tako prva žena na mjestu predsjednika Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Već 2005. godine prvi put je izabrana za njemačku kacelarku od kada zemlju vrlo uspješno vodi i skoro uvijek beskompormisno zagovara njemačke interese.

U britanskom The Telegraphu se navodi da je posljednjih godina ostvarila veliku političku popularnost u Njemačkoj zbog toga što je insistirala na mjerama štednje u eurozoni naglašavajući kako “Nijemci neće plaćati za greške ostatka Evrope”.

“Beskompromisno je spašavala Grčku i euro te tako štitila njemačku privredu, tražila oštre mjere protiv neonacista, ali i odbacivala rasprave o lakšem ulasku u Njemačku stranih radnika i davala šasnu domaćim radnicima”, navodi se u tekstu.

Također, tokom mandata kancelarke poznata je i kao veliki protivnik Turske u Evropskoj uniji, te je toj zemlji jednom prilikom ponudila “privilegovano partnerstvo” umjesto punopravnog članstva.

Za Merkelovu mnogi tvrde da je političarka koja uspješno vlada tehnokratski, bez mnogo emocija, ali uvijek “vođena idejom razuma”.

U januaru 2012. godine pod njenim vodstvom Njemačka je prvi put u historiji prodala državne obveznice s negativnim kamatama, a u više navrata proglašavana je najmoćnijom ženom svijeta.

Također, Merkelova je jedna od rijetkih političarki koje dobro čuvaju svoju intimnost i privatni život.

Već godinama živi u izvanbračnoj zajednici s kvantnim matematičarem Joachimom Sauerom, koji je od nje pet godina stariji.  Iz prvog braka ima dva sina.

Angela Merkel je i prva njemačka predsjednica vlade, jer je sve do njenog izbora Njemačka imala samo predsjednike, a nijednu predsjednicu.