Pripreme za obilježavanje
0

Alić: "Tuzla će dostojanstveno obilježiti 15. maj"

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Sinan Alić, predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje iz Tuzle, je na današnjoj konferenciji za novinare izjavio kako će građani Tuzle, kao i do sada, na dostojanstven način obilježiti 15. maj 1992. godine.

Najprije će u 10 sati raskrsnicu Brčanska Malta, mjesto bitke branilaca Tuzle i rezervista nekadašnje JNA, posjetiti delegacija iz Bijeljine. Očekuje se dolazak tri autobusa te desetak putničkih automobila, a u 13 sati će u blizni fontane kod tržnog centra Sjenjak u organizaciji Općine Tuzla bit će obilježen 15. maj, potom će biti položeno cvijeće na Slanoj Banji, a bit će upriličena i svečana akademija u kinu Kaleidoskop.

"Porodice i rodbina poginulih vojnika na Brčanskoj Malti imaju pravo da odaju poštu stradalima, a historija i sudovi će utvrditi ko je kriv za njihovu pogibiju. Pozivam građane Tuzle da na dostojanstven način obilježimo ovaj značajan datum i da sve prođe bez i najmanjeg ekscesa”, kazao je Sinan Alić.

Podsjetimo kako se zbog bitke na Brčanskoj Malti u Beogradu sudi Iliji Jurišiću. Na današnjoj pres konferenciji govorio je i Mehmed Bajrić, načelnik CSB-a Tuzla 1992. godine, koji je rekao kako se i dvije decenije nakon 15. maja još uvijek manipuliše tim datumom.

"Kada govorimo o 15. maju onda moramo uzeti kontekst 1992. godine i činjenicu da je u našem gradu bilo oko 60.000 prognanih iz podrinjskih gradova. U tim gradovima je nasilno promijenjena vlast, a Tuzla je postala utočište svih prognanih ljudi. MUP Tuzla je tih dana krasilo jedinstvo i nije bilo nikakvog raskola među pripadnicima policije. Događaji 15. maja se dugi niz godina fakturišu ovom gradu. Govori se kako smo pripremali zasjedu, kako smo mučki napali kolonu, ali to jednostavni nije tačno. Kako smo mogli napasti kolonu kada nismo znali kada će napustiti kasarnu", pita se Mehmed Bajrić i nastavlja: "JNA 15. maja u tuzlanskoj kasarni nije imala svojih vojnika, jer je posljednji bataljon iz Pirota kasarnu napustio 14. maja. U kasarni su ostali rezervisti sa Ozrena i Majevice, borci za pravoslavlje, koji su provalili u magacine Teritorijalne odbrane. Ponavljam kako nismo imali nikakvog plana niti smo mučki i iz zasjede napali kolonu”, kaže Mehmed Bajrić.

Nikola Slavuljica, također uposlenik CSB-a, ističe kako je Tuzla imala multietničku policiju i da su deplasirane priče kako su kolonu napale bošnjačko-hrvatske formacije.

"Tuzlu su odbranili Tuzlaci. Imali smo grb svoga grada na srcu i naš je jedini cilj bio da odbranimo Tuzlu. Ne postoji nijedan dokument koji govori o tome da je policija imala zadatak da napadne kolonu. Pištolj ili puška M-48 nisu nedozvoljena sredstva ratovanja, a nama na teret stavljaju i takve manipulacije. Također, ne treba zaboraviti da je kolona formirana mimo svih pravila vojne doktrine, da su u koloni bile cisterne s gorivom, da je u teretnjacima bila municija, a da su na sanducima sa municijom sjedili vojnici", kazao je Slavuljica.

Sinan Alić je na kraju konstatovao kako je u koloni poginulo 49 vojnika i tri policajca, dok je 15. maja stradao i prvi civil u Tuzli. "Bilo je raznih spekulacija o broju poginulih. Krenuli su informacijom o 350 ljudi, iako u kasarni u tom momentu nije bilo toliko vojnika. Ako Ćosić, Dodik ili Pećković ne vjeruju nama, neka vjeruju Slobodanu Miloševiću, koji je 13. juna 2003. godine u Haškom tribunalu rekao kako je u koloni stradalo 49 vojnika", zaključio je Sinan Alić.