Specijaliteti iz Ustikoline: Ukusni pekmez od jabuke iz Samirinog voćnjaka
Samira Kunovac na svom imanju u Njuhama u Ustikolini već je pripremila prve litre ukusnog pekmeza od domaćih jabuka, a berba još nije ni završena.
Samira Kunovac na svom imanju u Njuhama u Ustikolini već je pripremila prve litre ukusnog pekmeza od domaćih jabuka, a berba još nije ni završena.
Ukoliko se u vašem domu nađu domaće, neprskane i mirišljave dunje, najbolje je da ih iskoristite za pripremu ukusnog pekmeza koji će vam uljepšati zimske dane.
Stara izreka kaže da vrijedni mrav tokom ljeta sakuplja plodove kako bi "pregurao" tešku zimu. Naši stariji, što zbog skromnih finansijskih kapaciteta, što zbog drugih onovremenih "hoćeš/nećeš-moraš" faktora, shvatili su smisao ove poruke, pa su se u vrućim ljetnim danima pažljivo pripremali za one hladne, decembarsko-januarske.
Ako ste mislili da morate provesti sate uz šporet kako biste napravili domaći pekmez, prevarili ste se. Proljetni pekmez od jagode možete napraviti i u mikrovalnoj pećnici za samo 15 minuta.
Udruženje "Naš koncept" danas je otvorilo MIX bazar koji će na Trgu Oslobođenja – Alija Izetbegović trajati od 6. do 9. marta u periodu od 9 do 18 sati.