sport
0

Zviždač iz FIFA-e pomaže švicarskom tužiocu u slučaju Blatter

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Zviždač iz Svjetske fudbalske federacije (FIFA) dao je potencijalno ključne dokaze švicarskom tužiocu u istrazi koju vodi protiv Seppa Blattera, bivšeg predsjednika FIFA-e.

Andre Marty, portparol ureda švicarskom državnog tužioca, u četvrtak je u razgovoru za jednu njemačku TV kuću otkrio da je slučaj Blatter ostvario veliki napredak.

"Naš svjedok, takozvani zviždač, nam je dao veoma interesantne informacije koje su relevantne za naš predmet. Može se reći da su one izrazito unaprijedile našu krivičnu istragu", rekao je Marty.

Michael Lauber, državni tužilac Švicarske, otvorio je krivični postupak protiv Blattera prije četiri mjeseca. Odmah potom Blatter je ispitan u njegovom uredu u sjedištu FIFA-e u Cirihu.

Blatter se sumnjiči za krivično loše upravljanje i prisvajanje FIFA-inog novca. Cijeli slučaj je povezan s isplatom dva miliona švicarskih franaka na račun Michela Platinija i prodaje ispod cijene TV prava za Svjetsko prvenstvo 2010. i 2014. godine za područje Kariba tadašnjem potpredsjedniku FIFA-e Jacku Warneru.

Blatter je 2005. godine potpisao ugovor koji je Warneru dao kontrolu nad regionalnim TV pravima za svega 600.000 dolara. Warner je potom prava prodao emiterima za sumu veću od 15 miliona dolara.

Ukoliko bude osuđen Blatter se suočava sa petogodišnjom zatvorskom kaznom.

"Mislim da će se do kraja 2016. godine, najkasnije do sredine 2017. znati hoće li biti dovoljno dokaza za krivično gonjenje", dodao je Marty.

Nakon tužbe švicarskih vlasti reagovao je i Etički odbor FIFA koji je prvo privremeno suspendovao Blattera i Platinija, a zatim prošlog mjeseca i trajno na osam godina. Obojica su kažnjeni zbog malverzacija i uložili su žalbu.