David Haye
0

"'Zvijer' će preda mnom pasti na koljena"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Britanski bokser David Haye (29) imat će u subotu u Nürnbergu priliku dokazati da li je tako jak na djelima kao što je na riječima u dvoboju za naslov svjetskog prvaka u superteškoj kategoriji po WBC verziji protiv Nikolaja Valujeva (36).

Posljednjih sedmica Haye je verbalno "potpirivao vatru" uoči dvoboja vrijeđajući ruskog diva nazivajući ga svakakvim pogrdnim nazivima, a slično je činio i dan uoči borbe.

  • Sanjao sam o trenutku kada Valujev pada na konopce i vjerujem da će to biti jedan od najjačih nokauta svih vremena – rekao je Haye, koji ne pokazuje nimalo poštovanja prema čak 44 kilograma težem (102-146 kg) i 28 centimetara višem (190-218 cm) protivniku.

  • Valujeva dosad niko nije propisno povrijedio, a kamoli srušio na tlo. A meni se ukazuje prilika da budem prvi kome je uspjelo srušiti “Zvijer” na koljena – kazao je Haye, koji je ruskog diva nazivao “dlakavim čudovištem” i “cirkuskom atrakcijom”, uz dodatak da je “gledao filmove poput King Konga, Godzille i Frankensteina da bi se pripremio za zadatak” koji ga čeka.

Valujev je s druge strane potpuno miran i ni najmanje ga ne uzrujava Hayeov “trash talk”.

  • Nije ništa neobično da me neko želi srušiti. Ali lako je pričati uoči borbe, to svi mogu. Treba to dokazati u ringu – rekao je Valujev.

Valujev je branitelj naslova i u karijeri se ukupno borio 51 put, te je upisao 50 pobjeda (34 nokautom) i samo jedan poraz. Haye je bivši svjetski prvak u cruiserweight kategoriji, koji se u karijeri ukupno borio 22 puta, a na omjeru je od 21 pobjede (21 nokautom) i jednog poraza.