sport
70

Zvanično: Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćini EYOF-a 2019. godine

Klix.ba
Delegacija BiH (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Delegacija BiH (Foto: Olimpijski komitet BiH)
Na 44. sjednici Generalne skupštine Evropskog olimpijskog komiteta, koja se održava u Pragu (Češka), zvanično je potvrđena zamjena domaćina Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2017 koji će se održati u gradu Erzurumu u Turskoj, dok će gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo biti domaćini EYOF-a 2019. godine, javljaju iz Olimpijskog komiteta BiH.

Velikim naporima sportske diplomatije Olimpijskog komiteta BiH predvođenim predsjednikom Marijanom Kvesićem, podpredsjednicima prof.dr Izetom Rađom i Sinišom Kisićem kao i generalnim skeretarom Saidom Fazlagićem, postignut je uspjeh u zamjeni domaćina, te je ovim pružena nova šansa gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo specijalno pokroviteljstvo Evropskog omladinskog olimpijskog festivala 2019, a Vijeće ministara BiH je na jučerašnjoj sjednici jednoglasno zaključilo da podržava Olimpijski festival što znači da će Olimpijski plamen ipak gorjeti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu 2019. godine.

Amandman na "Ugovor o Gradovima domaćinima" su potpisali predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, dr Ranko Čović, budući da je gradonačelnik dr. Ivo Komšić opravdano odsutan zbog službenog boravka u Dejtonu.

Bez obzira na dodatno vrijeme koje su Gradovi domaćini dobili zamjenom termina, sa organizacijom i obezbjeđivanjem sredstava za Evropski omladinski olimpijski festival „EYOF Sarajevo/Istično Sarajevo 2019“ se mora početi odmah kako bismo opravdali povjerenje Evropskog olimpijskog komiteta, te pokazali da je Olimpijski duh još uvijek prisutan u Bosni i Hercegovini.

Svakako je bitno istaći zahvalnost prema Turskoj Republici i Olimpijskom komitetu Turske koji su još jednom pokazali istinski prijateljski odnos, te preuzeli odgovornost za organizaciju EYOF-a 2017. u ovako kratkom vremenskom roku, ističu iz Olimpijskog komiteta BiH.