sport
0

Zračni okršaj snowboarda i snowmobilea

Sarajevo-x.com
Na najvećoj skakaonici ikada izgrađenoj u skijaškom odmaralištu Rogla, slovenački snowboarder Marko Grilc nadmašio je ne samo sebe, već i snagu motora. Skočio je iznad Kanađanina Rossa Mercera, koji je istovremeno skakao preko iste skakaonice na snowmobileu.

I ne samo da je skočio, već je to učinio više puta, dok su obojica istovremeno izvodili vratolomne trikove u zraku! Slučajni prolaznici na skijalištu, koje je već zatvoreno zbog kraja zimske sezone, našli su se u čudu gledajući nevjerovatnu predstavu u zraku. No, čak i oni koji su znali šta se dešava, često nisu mogli vjerovati svojim očima: dva su se akrobata vrtila u zraku, skoro se dodirujući rukama.

Marko je presretan što je ovaj podvig ostvario na domaćem terenu u Sloveniji: “Ja uvijek putujem na takmičenja, snimanja ili radim projekte u inostranstvu, uglavno daleko od mojih prijatelja, a ovoga sam puta stvarno želio da ostvarim svoj san kod kuće. Moj stalni partner, Red Bull, prihvatio je ideju i preuzeo na sebe logistički i finansijski dio, dok je Rogla pomogla u realizaciji, obezbjedivši svoj snježni park i lokalnu pomoć”

Pripreme za ovaj projekat bile su otežane visokim dnevnim temperaturama usljed kojih se snijeg topio, te je izgradnja skakonice trajala cijelu sedmicu. Takođe, jak prednji vjetar Marku nije dozvoljavao da postigne potrebnu brzinu za skok, tako da je u par navrata morao da odgodi cijelu predstavu. No, na kraju su ipak uspjeli.

“To je bilo stvarno ludo! Ne mogu da vjerujem da smo to napravili”, izjavio je Grilc. “To je nešto što niko prije nije pokušao, i ja sam stvarno želio da budem prvi!”

Mercer je takođe bio oduševljen: “Nevjerovatno sam uzbuđen! Nikada nisam uradio ovako nešto i stvarno sam uživao, skakaonica je bila savršeno pripremljena.”