Kalesija
0

ŽOK "Polo" spašen od propadanja

Sarajevo-x.com
Ženski odbojkaški klub Polo iz Kalesije nastavit će takmičenje u Premijer ligi i pored činjenice da u Vladi Tuzlanskog kantona i općini Kalesija nisu pozitivno odgovorili na poziv za spašavanje Kluba i davanje garancija da će za ovu sezonu biti obezbijeđeno 50.000 maraka kako bi takmičenje bilo u potpunosti provedeno. Ovo je saopćeno sinoć, nakon višesatnog sastanka kojem su prisustvovale igračice i predstavnici Uprave ŽOK Polo, te predstavnici glavnog sponzora.

"ŽOK Polo ostaje u Premijer ligi i to je najvažnija vijest. Zahvaljujući sponzorskom ugovoru koji smo danas potpisali sa kompanijom Polo, bit će razriješeni finansijski problemi koji su klub doveli na rub opstanka. Donijeta je odluka da stupimo intenzivno u trenažni proces i da do početka oktobra Klub pojačamo sa dvije nove igračice. Djevojke su spremne da i u ovoj sezoni daju sve od sebe kako bi zadržali dobru poziciju u Premijer ligi", kazala je kapiten Amila Gopo, pozvavši još jednom sve pozitivne snage u Kalesiji i Tuzlanskom kantonu da podrže napore ŽOK Polo da nastupi uspješno u još jednoj sezoni. Ona je naglasila kako ŽOK Polo planira omasoviti odbojkaški sport u Kalesiji aktivirajući školu odbojke, te pionirski i juniorski sastav.

U ime glavnog sponzora kompanije Polo, predsjednik ovoga društva Hasan Uščuplić potpisao je ugovor prihvativši da i u vrijeme velike ekonomske krize značajno pomogne rad kluba.

"Proteklih godina izdvajali smo godišnje u prosjeku između pedeset i šezdeset hiljada maraka za sponzoriranje kluba. Ponosni smo da i u narednoj sezoni budemo ključni sponzor ŽOK Polo, a pozivamo ovoga puta Vladu Tuzlanskog kantona da prilikom raspodjele sredstava u istu ravan stavi sve klubove premijerligaše", kazao je nakon potpisivanja ugovora Uščuplić.

Do početka takmičarske sezone u ŽOK Polo bit će održana Skupština i formirana nova upravljačka tijela koja će za cilj imati uključivanje većeg broja kvalitetnih javnih radnika u proces odlučivanja i organiziranja klupskih funkcija, kako bi se klubu pružila što veća podrška. Na sastanku je dogovoreno da se uputi poziv sponzorima u cijeloj BiH da podrže ovaj mladi sastav iz kojega su četiri djevojke u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Igračice i predstavnici Uprave iznijeli su zabrinutost da se niko iz općinskih struktura nije u proteklim sedmicama uopće nije zainteresirao za spašavanje kluba iako su bili pozvani.

Iz Vlade Tuzlanskog kantona u ponedjeljak 7. septembra stigao je odgovor u kojem se kaže da redovno finansiranje sportskih klubova može biti provedeno tek nakon javnog poziva i mišljenja Komisije za sport Skupštine Tuzlanskog kantona, a u skladu sa kriterijima Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Tuzlanskog kantona.