sport
1

ZOI: Nedostatak posjetilaca na borilištima

Klix.ba
Četiri dana nakon početka Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sočiju, organizatori se već susreću sa problemom nedovoljnog broja posjetilaca na pojedinim borilištima.
Foto: AFP
Foto: AFP

Organizatori su potvrdili da koriste volontere kako bi popunili brojna prazna mjesta na manje popularnim natjecanjima. Višak karata daje se osoblju zaduženom za organizaciju, koji bi po završetku svojih obaveza trebali posjetiti ova borilišta, potvrdila je Alexandra Kosterina, glasnogovornica Organizacijskog komiteta ZOI u Sočiju.

Pojedina natjecanja održavana su pred polupraznim tribinama, a kao razlozi navedene su terorističke prijetnje, zabačenost pojedinih lokacija, kao i visoki troškovi putovanja do Sočija.

Organizatori su objavili podatke da je prvog dana 40.000 osoba posjetilo sva natjecanja, ali da je bilo 4.000 onih koji se nisu pojavili ili su kasnili.

Posjetioci su posebno iznenađeni visokim troškovima smještaja i putovanja, dok se neki žale na administrativne procedure koje im oduzimaju dosta vremena.

Mnogi od njih se prisjećaju Olimpijskih igara održanih u Londonu 2012. godine, gdje su mogli pronaći jeftin smještaj, putovati javnim prevozom i kupiti karte na crnom tržištu. U Sočiju, ipak, oni su morali ranije potvrditi smještaj, platiti karte i aplicirati za vizu, što im je stvorilo mnogo veće troškove.