sport
0

ZOI: Indijski sportisti se smiju takmičiti pod vlastitom zastavom

Totalsport
Foto: EPA
Foto: EPA
Indijski sportisti od utorka se na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju smiju takmičiti pod vlastitom zastavom, potvrdio je Međunarodni olimpijski odbor (IOC).

Indijski olimpijski odbor bio je od decembra 2012. pod suspenzijom IOC-a, pa su se indijski sportisti na otvaranju Igara u Sočiju pojavili pod olimpijskom zastavom i takmičili se kao nezavisni pojedinci. U utorak je, međutim, IOC na vanrednoj sjednici svog Izvršnog odbora skinuo suspenziju Indiji što znači da sportisti do kraja Igara mogu nastupati pod nacionalnom zastavom. To je prvi put u historiji da je IOC ukinuo suspenziju nekoj zemlji tokom trajanja olimpijskih igara.

Indijski olimpijski odbor je bio u nemilosti IOC-a nakon što je za glavnog tajnika imenovao Lalita Bhanota koji je proveo 11 mjeseci u zatvoru zbog korupcije vezane uz organizaciju Igara Commonwealtha u New Delhiju 2010. godine. Drugi kompromitirani dužnosnik, Abhay Chautala, postao je predsjednik Indijskog olimpijskog odbora na izborima koje IOC nije želio priznati.

Problemi su trajali sve do nedjelje kada se kontroverzni dvojac povukao, a Indija dobila novo olimpijsko vodstvo koje je IOC u utorak i službeno priznao. Tokom dana će u Olimpijskom selu biti podignuta i indijska zastava čime će se simbolično okončati sukob.