ZOI u Vancouveru
0

Zlato za Kim Yu-Na u umjetničkom klizanju

FENA
Kim Yu-Na (Foto: AP)
Kim Yu-Na (Foto: AP)
Kim Yu-Na iz Južne Koreje osvojila je zlatnu medalju u umjetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru, postavivši istovremeno novi svjetski rekord.

Kim je osvojila 150.06 poena, popravivši svoj i istovremeno svjetski rekord koji je iznosio 133.95. Ukupan broj poena koje je osvojila je 228.56 što je također novi rekord. Korejka je u finalu imala 23.06 poena više od drugoplaisrane Mao Asade iz Japane, dok je Kanađanka Joannie Rochette osvojila bronzanu medalju.

19-godišnja Kim je tako osvojila prvu zlatnu medalju u umjetničkom klizanju za Južnu Koreju. Koreja je prethodno osvajala medalje samo u brzom klizanju.

"Dugo sam čekala na Olimpijske igre i osjećam kao da sam odbacila sa sebe ogorman teret", rekla je Kim nakon trijumfa.

Domaća takmičarka Joannie Rochette osvojila je bronzanu medalju samo četiri dana nakon što joj je umrla majka. U emotivnom nastupu pred publikom u Pacific Coloseum dvorani, Rochette je imala samo 2.86 poena manje od drugoplasirane Asade.

"Sretna sam što sam na podijumu. Ovo je bio životni projekat moje majke i mene i uspjeli smo", rekla je Rochette.

Istovremeno, SAD su prvi put ostale bez medalje u umjetničkom klizanju u ženskoj konkurenciji, još od 1964. i Igara u Innsbrucku. Amerikanka Mirai Nagasu zauzela je četvrto mjesto, sa 12.49 poena zaostatka za Kanađankom Rochette.