Sramota
0

Zlatne odbojkaše izbacuju na ulicu pred EP

Piše: A. Karadža
Savez sjedeće odbojke BiH, samo 15 dana prije odlaska na Evropsko prvenstvo na kojem će braniti zlatnu medalju, dobio je nalog za iseljenje iz svojih prostorija u ulici Danijela Ozme broj 7.

Služba za zajedničke poslove institucija BiH je u saopćenju navela da je u skladu s presudom Suda BiH od 3. oktobra 2008. BiH isključivi vlasnik zgrade u ulici Danijela Ozme broj 7, te da Savez sjedeće odbojke BiH bespravno koristi prostorije u tom objektu.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Miralem Zubović, predsjednik Saveza, oni su te prostorije dobili 1996. godine od Saveza RVI.

"To je prostor veličine tri sa tri metra i mi tu radimo 13 godina. Veliki dio ovih rezultata koje reprezentacija ostvaruje pokrenut je iz te prostorije. U srijedu smo dobili rješenje da smo nelegalni korisnik i da imamo sedam dana da iselimo", ogorčen je Zubović.

On je istakao da je njemu drago što Služba govori da prostorije pripadaju BiH, jer su i sami borci za BiH, ali problem je što nemaju dovoljno vremena da isele iz objekta, a Evropsko prvenstvo se približava.

"Problem je što naša reprezentacija treba za 15 dana da nastupi na Evropskom prvenstvu gdje brani titulu prvaka i ovo unosi veliki nemir u naše redove. Imamo sedam dana i gdje ćemo i šta ćemo mi sada? Bez obzira što su prostorije male, jedine se koje imamo i sada nemamo gdje da iselimo", rekao je za naš portal Zubović.

On je rekao da je to mala prostorija sa jednim računarom i jednim uposlenikom koji prima 400 KM za svoj rad, ali da Savez nema alternativu.

"Tu nam je broj telefona i adresa. Ne možemo sve promijeniti, a treba da putujemo za dvije sedmice. Ne znam šta će oni uraditi od prostorija, ali neka nas puste da se završi Evropsko prvenstvo", rekao je Zubović.

Na pitanje da li su znali da prostorije pripadaju Službi zajedničkih poslova, odnosno BiH, odgovorio je da to u Savezu nisu znali i da su prostor dobili od Saveza RVI koji koristi istu zgradu za održavanje svojih sastanaka.

U Savezu RVI su kazali da znaju za problem Saveza sjedeće odbojke BiH, ali da oni još uvijek nisu dobili rješenje o iseljenju.

"Mi još uvijek nismo ništa dobili. Prostorije u ulici Danijela Ozme se nalaze u dvije zgrade. U jednoj su prostorije Saveza RVI, a u drugoj prostorije odbojkaša i sala za naše sastanke", rekao je Safet Redžić, predsjednik Saveza RVI.

Njegova sekretarica potvrdila je da je komisija Službe zajedničkih poslova dolazila prošle sedmice i nešto "mjerkala", ali da ne zna šta su odlučili.