Gimnastika
0

Zlatne medalje Kini, Rumuniji i S. Koreji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U današnjim finalima pojedinačnih sprava u gimnastici Kinezi su osvojili dvije zlatne medalje, na muškom partneru i konju s hvataljkama, dok su kod žena pobjede ostvarile Rumunija i Sjeverna Koreja.

U disciplini konj s hvataljkama zlato je osvojio Xiao Qin, ispred Hrvata Filipa Udea i Britanca Louisa Smitha.

Kineski gimnastičar Zou Kai osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u vježbi na parteru. Zou je za svoju izvedbu u finalu dobio ocjenu 16.050, srebro je pripalo dvostrukom olimpijskom pobjedniku u preskoku Špancu Gervasiju Deferru sa 15.775, a bronza Rusu Antonu Golocuckovu.

Veliki favorit, trostruki svjetski prvak (2001., 2002., 2006.) i srebreni na parteru iz Atine Rumun Marian Dragulescu, te aktuelni svjetski prvak Brazilac Diego Hypolito, napravili su velike greške u finalu, te su završili na sedmom, odnosno šestom mjestu.

Sjevernokorejska gimnastičarka Un-Jong Hong osvojila je zlatnu medalju u preskoku.

Hong (19) je za svoja dva preskoka dobila prosječnu ocjenu 15.650, srebro je osvojila 33-godišnja Oksana Čusovitina koja nastupa za Njemačku sa 15.575, a bronzu Kineskinja Cheng Fei koja je slovila za najveću kandidatkinju za zlato uoči takmičenja sa 15.562.

Rumunska gimnastičarka Sandra Izbasa osvojila je naslov olimpijske prvakinje u vježbi na parteru. Izbasa je iznenadila s ocjenom 15.650 kojom je pretekla svjetsku prvakinju Amerikanku Shawn Johnson koja je dobila ocjenu 15.500. Bronzu je osvojila olimpijska pobjednica iz višeboja Amerikanka Nastja Ljukin sa 15.425.