sport
0

Zlatna lopta Ronaldinhu?

FENA
Brazilska nogometna zvijezda Ronaldinho, član španske Barcelone, najvjerovatnije će biti ovogodišnji dobitnik nagrade "Zlatna lopta", koju svake godine dodjeljuje francuska revija France Football.

Španski dnevnik Marca danas je objavio da je u intervjuu za pomenutu reviju Ronaldinho fotografiran s nagradom, što je bio dovoljan znak medijima da objave kako je već poznat dobitnik nagrade, iako će to službeno biti objavljeno 28. novembra.

Marca je saopštila da je u svjetskoj anketi novinara drugo mjesto osvojio reprezentativac Engleske i glavno oružje Liverpoola, Steven Gerrard. Ronaldinho, koji je bio jedan od deset Brazilaca među 50 nominiranih igrača, u prošloj sezoni je odigrao ključnu ulogu u osvajanju državnog naslova Barcelone, prvog nakon šest godina. Lani ga je Međunarodna nogometna federacija izabrala za najboljeg nogometaša.

Ako 28. ovog mjeseca bude potvrđeno da je Ronaldinho dobitnik "Zlatne lopte", brazilski virtuoz će postati peti nogometaš Barcelone s ovim priznanjem. Prije njega tu nagradu su osvojili: Luis Suarez, Johan Cruyff (dva puta), Hristo Stojičkov i Rivaldo. Ronaldo i Luis Figo su napustili klub nekoliko mjeseci, prije nego što su osvojili "Zlatnu loptu" (1997. i 2001.).