sport
17

INTERVJU / Zlatko Berbić za Klix.ba: Biciklizam je najbrže rastući sport na planeti

Piše: Edin Isanović
Zlatko Berbić i Christian Proudhomme u Zetri
Zlatko Berbić i Christian Proudhomme u Zetri
Predsjednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić za Klix.ba govorio je, između ostalog, o biciklizmu u BiH, podršci direktora Toure de Franca, promociji ovog sporta u našoj zemlji, spektaklu koji bi Sarajevo trebalo pripremiti u junu 2014...

Podsjećamo da će glavni grad BiH 22. juna 2014. godine biti domaćin biciklističke trke pod nazivom Sarajevo Grand Prix. Ova manifestacija trebala bi se održati u sklopu obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata i 30. godišnjice održavanja Olimpijskih igara u gradu na Miljacki.

Možete li nam reći kako je nastala ideja za ovaj projekt?

Dao sam sebi zadatak da oživim ovaj sport, a onda sam naišao na planinu pozitivne energije u velikom prijatelju BiH i zaljubljeniku u biciklizam, francuskom ambasadoru Rolandu Gillesu i višestrukoj prvakinji svijeta u biciklizmu Claudiji Carceroni. Oni su nosili ideju trke. Svakako, tu je i moja supruga Edina Selesković. Pronašli smo dovoljno smjelosti i prave partnere da zajedno pokrenemo snove o našoj verziji Tour de Francea.

Kao predsjednik Biciklističkog saveza BiH uradili ste mnogo posla da osigurate ovaj događaj. Vaš komentar?

Biciklizam je najbrže rastući sport na planeti. Uspjeli smo pokrenuti stvari i onda se pojavilo puno istomišljenika koji bi rado podržali projekt, ali ne bi nosili teret. Prvo smo proširili Savez za MountBike asocijaciju i danas već treću sezonu imamo dva uporedna takmičenja u drumu i MTB-u. Trenutno radimo na proširenju za BMX i na podmlađivanju i odabiru reprezentativnih selekcija. Kao malu krunu svega dat ćemo im mogućnost da učestvuju na Grand Prixu, koji će ujedno biti bodovan kao i Balkansko prvenstvo. Ja bih bio presretan kada bi neko dobio jednu od nagrada, ali svakako konačan cilj bi bio da Savez postane i olimpijski aktivan sa predstavnicima na igrama.

Uspjeli ste dovesti direktora Toure de Francea na predstavljanje manifestacije, to dovoljno govori o ozbiljnosti cijelog projekta. Šta je nakon sastanka istakao Christian Proudhomme?

Priznao je da nije očekivao ovako ozbiljan pristup cijeloj priči i da je pozitivno iznenađen. Velika inspiracija je i sama činjenica da je direktor Tour de Francea posjetio našu promociju i da će nam se 22. juna pridružiti na Sarajevo Grand Prixu zajedno sa velikim šampionima. Još jednu dozu ozbiljnosti ovom događaju daje i potvrda dolaska predsjednika Evropske biciklističke unije i potpredsjednika UCI-ja Davida Lappartienta.

Koliko će ova trka promovisati biciklizam i našu državu?

Biciklizam je pun adrenalina, uvijek daje različite doživljaje prilikom upotrebe. Sjetite se kada ste bili djete, koliko ste uživali u vjetru i kretanju. Zašto i danas da sebe lišimo takvog zadovoljstva. Prihvatljivo je svim generacijama. Mi pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da obnove ove svoje lijepe uspomene i da nam se pridruže taj dan, a siguran sam da će ostati aktivni i poslije. Sama utrka je alat promocije ljepote i naše tradicije i kulture. Nismo valjda toliko nesposobni da to ne iskoristimo.

Promocija u Zetri
Promocija u Zetri

Ko će sve učestvovati u organizaciji trke?

Organizovanje ovakvih trka je kompleksno, od organizacije do sigurnosti staze, smještaja učesnika, osiguravanja finansijskih sredstava i svega ostalog. Imamo podršku međunarodne zajednice, naročito Francuske, Evropske komisije, Vijeća ministara BiH, svih kantona i opština kroz koje trka prolazi. Partneri su nam Grad Sarajevo i Grad Istočno Sarajevo. U organizaciju su uključeni svi biciklistički klubovi i biciklistička javnost regije. Naravno, očekujemo i marketinške partnere kojima su ovakvi potrošači ciljna grupa.

Hoće li Sarajevo Grand Prix prerasti u tradiciju?

Naravno. Ovakve trke edukuju i kreiraju nove generacije i računajući na njihovu energiju ne sumnjam da ćemo zajedno proslaviti stotu poput Tour de France.

Koliko je trenutno popularan biciklizam u BiH i šta treba uraditi da se podigne na još viši nivo?

Biciklizam je trend. Danas voziti biciklo znači biti cool i biti in. Nije bitno da li si u sportskoj opremi ili odijelu sa kravatom. Cilj mi je u svakom gradu u BiH napraviti biciklističi klub, te učiniti da sami gradonačelnici planirajući svoje gradove, planiraju i biciklističke staze. Evropa u svojim planovima razvoja uveliko povezuje biciklističke regije, tako da prije nego što i očekujemo moći ćemo biciklom putovati kroz najljepše predjele bilo koje evropske destinacije. To je i jak imperativ poduzetništva, od rentanja, servisiranja do prenoćišta i suvenira. Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić već je počeo realizovati obećanje i ove godine izrađuje projektnu dokumentaciju za biciklističku stazu koja će povezati Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Očekujete li da će ovaj događaj biti medijski popraćen kao veliki spektakl?

Sarajevo Grand Prix će biti veliki spektakl, ne vidim razlog zašto tako ne bi bio i popraćen. Oni koji nas budu ignorisali i dalje će se diviti trećerazrednim događajima iz svijeta. Obećavam vam da će ovaj društveni događaj za svjetske medije biti broj jedan.