Drugi dan ZOI-a
0

Zlata za Kanadu, Češku, Francusku i Njemačku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Drugi takmičarski dan na Olimpijskim igrama u Vancouveru obilježila su dva zlata Francuza i po jedno Kanade, Njemačke i Češke.

U nedjelju su zlatne medalje osvojili Francuzi Jason Lamy-Chappuis u nordijskoj kombinaciji i Vincent Jay u bijatlonu, Felix Loch iz Njemačke u sankanju, Čehinja Martina Sablikova u brzom klizanju i domaći takmičar Alexandre Bilodeau u akrobatskom skijanju slobodnim stilom.

Lamy-Chappuis je trijumfovao u nordijskoj kombinaciji, nakon takmičenja na normalnoj skakaonici i na 10.000 kilometara, ispred Amerikanca Johnnyja Spillanea i Alessandra Pittina iz Italije. Drugo slavlje Francuzima donio je Jay, koji je napravio veliko iznenađenje trijumfom u bijatlonskoj utrci na deset kilometara, u kojoj je iza sebe ostavio Emila Helgea Svendsena iz Norveške i Hrvata Jakova Faka.

Trijumfom u sankanju Loch je postao najmlađi olimpijski pobjednik u toj disciplini u istoriji, a pored njega na podijumu su se našli njegov sunarodnik David Moeller i Armin Zoeggeler iz Italije. Takmičenje u sankanju ostalo je u sjenci tragedije koja se desila u petak i u kojoj je poginuo Gruzijac Nodar Kumaritašvili.

Prvu medalju domaćinima 21. Zimskih olimpijskih igara donio Bilodeau koji je trijumfovao u akrobatskom skijanju slobodnim stilom, ispred Australijanca Dalea Begg-Smitha i Bryona Wilsona iz Sjedinjenih Država.

U konkurenciji žena u nedjelju se zlatnom medaljom okitila samo Sablikova, koja je potvrdila ulogu favoritkinje i trijumfovala u brzom klizanju na 3.000 metara. Pored Čehinje na pobjedničkom postolju našle su se Njemica Stephanie Beckert i domaća takmičarka Kristina Groves.

Trećeg dana Igara odigrane su i dvije utakmice hokeja na ledu u konkurenciji žena u B-grupi SAD su slavile protiv Kine sa 12:1, dok je Finska bila bolja od Rusije rezultatom 5:1. U subotu je, takođe, održan i kratki program u takmičenju parova u umjetničkom klizanju nakon kojeg se u vodstvu nalaze Kinezi Shen Xue i Zhao Hongbo.

Nakon dva takmičarska dana najviše medalja imaju SAD, šest, jednu zlatnu, dve srebrne i tri bronzane, prati je Njemačka sa četiri i Francuska tri, među kojima su dva zlata.

Tabela madalja:

zemlja ukupno zlato srebro bronza

SAD 6 1 2 3 Njemačka 4 1 3 0 Francuska 3 2 0 1 Kanada 3 1 1 1 Koreja 2 1 1 0

Italija 2 0 0 2 Češka 1 1 0 0 Holandija 1 1 0 0 Švicarska 1 1 0 0 Slovačka 1 1 0 0 Australija 1 0 1 0 Norveška 1 0 1 0 Poljska 1 0 1 0 Austrija 1 0 0 1 Hrvatska 1 0 0 1 Rusija 1 0 0 1