sport
0

Zimske olimpijske igre u Sočiju veliki izazov

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zimske olimpijske igre u ruskom Sočiju 2014. bit će najveći izazov u povijesti olimpizma glede infrastrukture jer je broj objekata koji se moraju izgraditi nevjerovatan, kazao je prilikom inspekcije u Sočiju član Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) i legendarni francuski skijaš Jean-Claude Killy.

Inspekcija MOO-a od ukupno 12 članova, od kojih su svi već bili uključeni u organizaciju nekih od prošlih ZOI, obišla je Soči i okolicu, a prije samog obilaska sastala se sa ruskim premijerom Viktorom Zubkovim.

"Impresionirani smo brzinom kojom Rusi nastoje što prije Soči pretvoriti u raj za zimske sportove. Rusi su u vrlo kratkom roku utemeljili Organizacijski odbor koji je odmah započeo sa ostvarenjem opsežnih planova jer gotovo nijedno borilište trenutno ne postoji, osim doista prekrasnih skijaških staza kojima nedostaje infrastruktura.

"Moji domaćini su me uvjerili da će sve biti izgrađeno puno prije početka Igara 2014", kazao je Killy, koji je sa Rusima razgovarao i o ekologiji, budući da u Rusiji postoje udruge koje tvrde da će izgradnja velikog broja objekata jako narušiti prirodu oko Sočija.

Zimske olimpijske igre u Sočiju odvijat će se na dva mjesta - na 40-tak kilometara od grada su planine sa terenima za alpsko i nordijsko skijanje, biatlon, snowboard, skijaški skokovi, sanjkanje i bob, a na obali Crnog Mora bit će napravljeno veliko Olimpijsko selo, te dvorane za hokej, brzo i umjetničko klizanje i curling. Soči je u srpnju izabran za domaćina u konkurenciji austrijskog Salzburga i južnokorejskog Pyeongchanga.