Povezivanje mladih
0

"Zimska olimpijska akademija" krajem januara u Sarajevu

FENA
U organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine i Američke ambasade u BiH krajam januara u Sarajevu će biti održana "Zimska olimpijska akademija".

Smisao projekta je povezivanje mladih ljudi, različitih nacionalnosti iz više bh. gradova, da kroz sportske aktivnosti i edukativni program spoznaju vrijednosti olimpizma, saopćeno je iz OK BiH.

Projekat će biti značajan korak ka jačanju kapaciteta za razvoj novih pristupa, aktivnosti i strategija, koji će promovirati poštovanje, prijateljstvo, toleranciju, izvrsnost i solidarnost, kroz sport među mladima u BiH.

Projekat je značajan i za OK BiH jer je usko povezan sa ciljevima i djelatnostima - protiv svakog oblika diskriminacije i nasilja i sportu na osnovu rasne, etničke, vjerske, političke, spolne ili druge pripadnosti, a utemeljen Olimpijskom poveljom.

U projektu će učestvovati 40 srednjoškolaca iz čitave BiH, u dobi od 14 do18 godina, različitog spola, nacionalne i vjerske pripadnosti, kao i iz različitih gradova.

Oni su izabrani na osnovu školskog uspjeha i vladanja, a bit će im data mogućnost da promoviraju olimpijske vrijednosti u svojim lokalnim zajednicama.

Posjećene su srednje škole u sljedećim gradovima - Prijedor, Doboj Istok, Olovo, Višegrad, Trebinje, Široki Brijeg, Livno, Jajce i Fojnica. Ovo je prvi projekat ove vrste u regionu, a finansira ga Američka ambasada u Sarajevu, saopćeno je iz OK BiH.