sport
0

Zidane pred odlaskom iz francuskog tima

FENA
Na rođendan Zinedina Zidanea, u petak, Francuska će okusiti život bez njega, jednu utakmicu ili zauvijek.

Maestro navršava 34. rođendan u petak, ali će biti izostavljen iz tima čiju je slavu pronosio više od decenije u posljednjem meču grupe G protiv Togoa, javio je Reuters.

Prvacima iz 1998. godine potrebna su dva gola da osiguraju prolazak u drugi krug. Ukoliko to učine, njihov kapiten, koji će se povući nakon prvenstva, vratit će se u tim u njihovom prvom meču nokaut faze.

Ukoliko Francuska ponovo ne uspije da prođe takmičenje po grupama, kao što je bilo i 2002. godine, nedjeljni neriješeni meč 1-1 s Južnom Korejom bio bi Zidanov posljednji meč.

Plejmejker, koji je zaradio drugi žuti karton na turinru u meču protiv Južne Koreje, doživio je sličnu sudbinu i 1998. godine kada je propustio dvije utakmice zbog suspenzije, nastupajući samo u četvtrtfinalu.

"Nadam se da će se desiti isto i ovoga puta", izjavio je Zidane, koji je bio dvostruki strelac u pobjedi 3-0 protiv Brazila u finalu Svjetskog prvenstva 1998.

"Mi ćemo propatiti, ali sve što želimo je idemo naprijed, za sve one koji nas podržavaju", kazao je.

Razlika između 1998. ili 2000. godine, kada je Frncuska postala evropski prvak, i današnjih vremena je da je onda Zidaneov genij pretvorio Francusku u stroj za pobjeđivanje.