sport
1k

Zeničanin Kenan Hrustanović trči maraton za BiH u posuđenoj opremi i bez podrške države

Piše: E. M.
Kenan Hrustanović
Kenan Hrustanović
Dvadesetdvogodišnji Zeničanin Kenan Hrustanović će 18. juna u Sloveniji na Gorskom maratonu četiri općine po WMRA sistemu predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Etapa od 42,5 kilometara predstavlja veliki izazov za Hrustanovića koji će se takmičiti sa još 458 takmičara.

Hrustanović je dugogodišnji član Atletskog kluba Zenica sa kojim je učestvovao na takmičenjima u BiH, ali i u inostranstvu gdje je ostvario odlične rezultate. U razgovoru za Klix.ba Hrustanović je kazao da je ovo drugo takmičenje ove godine na kojem će predstavljati svoju državu, a kao predstavnik Gorske službe spašavanja (GSS) Zenica učestvovat će na drugom po težini maratonu u Evropi.

"Radi se o maratonu koji se trči kroz četiri općine u Sloveniji dužine 42,5 kilometara sa visinskom razlikom od 2.000 metara nadmorske visine. Na ovom takmičenju će nastupati još 458 takmičara iz cijelog svijeta, a meni je pripala čast da jedini branim boje naše zemlje. Potrudit ću se da nas predstavim u najboljem svjetlu, a bit će i velika čast trčati sa svjetskim šampionom u brdskom maratonu Italijanom Emanuele Manzijem", kazao je Hrustanović.

Pripreme za ovo takmičenje Hrustanović je počeo u Zenici na okolnim brdima i na atletskom stadionu u patikama koje su dotrajale. Drugi dio priprema je nastavio u posuđenim patikama i opremi od prijatelja u kojima će i predstavljati BiH. Kao i brojne bh. sportiste, podrška za pripreme i odlazak na ovo takmičenje izostatala je i za Hrustanovića kojem je obećano samo 100 KM po povratku sa takmičenja.

"Kada sam bio u prilici pripremne treninge sam radio na planinama, ali i to zahvaljujući prijateljima iz Udruženja planinara VEDRO, koji su me vodili sa sobom. Bio sam uporan te nakon završenog posla umoran odlazio na treninge. Povremeno sam trenirao sa prijateljem Amelom Tukom i često mi je to davalo morala i snage da nastavim sa treninzima i ugledam se na njega. Nisam bio u prilici da sebi obezbjedim adekvatnu ishranu koja je potrebna za sportiste, posebno za trkače maratonce koji se izlažu ekstremnim naporima za čiji brži odmor i oporavak su potrebni i dodaci ishrani. Neću biti u prilici ni da kupim opremu i dodatake koji su neophodni za takmičenje kao što su ruksak za trčanje sa spremnikom za vodu, kompresivne čarape za trčanje, energetske gelove i energetske pločice te još opreme i dodataka koji su neophodni", kazao je Hrustanović te dodao:

"Ono što mi je posebno teško jeste što neću biti u prilici da obučem majicu sa bojama moje domovine. Na mojoj majici neće ništa pisati jer neću imati sponzora. Za sponzorstvo smo se obraćali i ja i moji prijatelji, ali niko od institucija, državnih i privatnih firmi nije odgovorio."

Za kraj razgovora Hrustanović je kazao kako će se potruditi da bez obzira na sve probleme ostane fokusiran na trku koja je za njega najduža i najteža do sada i da će ponosno predstavljati Bosnu i Hercegovinu.

"Hvala mojoj porodici, svim divnim ljudima, prijateljima, mojoj direktorici Emini Talić-Hakanović i mojim kolegicama i kolegama na nesebičnoj podršci", zaključio je Hrustanović.

Hrustanović je u dosadašnjoj sportskoj karijeri postao juniorski prvak BiH na 3.000 metara i ekipni juniorski prvak sa AK Zenica. Višegodišnji je ekipni seniorski prvak sa AK Zenica te Federalni prvak na 1.000 metara. Na British Council Cup takmičenju 2013. godine ostvario je drugo mjesto, a na Sarajevskom polumaratonu prije dvije godine bio je 25. od ukupno 800 takmičara. Na međunarodnoj brdskoj trci Makarska - Vošac ove godine ostvario je drugo mjesto u kategoriji U23. Jahorina Ultra Trail prošle godine dužine 34 km završio je na 9. mjestu od 88 takmičara, dok je zenički polumaraton završio na 6. mjestu od ukupno 34 takmičara.