Uspješni bh. atletičar
1

Zeničanin Amel Tuka mašta o Olimpijskim igrama

Klix.ba
Amel Tuka, 21-godišnjak iz Zenice, izborio je na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju polufinale i oborio svoj lični rekord. U razgovoru za Klix.ba govorio je o svom putu do uspjeha i otkrio svoje planove za budućnost.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Mnogi u Zenici znaju za uspjehe mladog atletičara koji je već u srednjoj školi otvorio nove horizonte u svom životu i posvetio se sportu. Prema Amelovim riječima, sve je počelo u srednjoj školi kada je predstavljao STŠ Kemal Kapetanović Kakanj na malim olimpijskim igrama u Zenici.

"Tada sam pobijedio na 400 metara sa vremenom od 54,2 sekunde, a potom mi je prišao trener Halid Sejdić i pitao da li želim da treniram, a ja sam, naravno, prihvatio. Oduvijek sam imao posebnu simpatiju prema atletici i tako sam od 01. januara 2009. godine počeo trenirati. U međuvremenu sam završavao četvrti razred srednje škole u Kaknju. Na treninge u Zenicu sam dolazio u jutarnjim satima, a poslijepodne sam išao u školu u Kakanj i završio sam sa odličnim uspjehom i prosjekom 5.0", kaže Tuka za naš portal.

Prve značajnije rezultate bilježio je odmah na početku profesionalne karijere. Godine 2009. osvojio je državno juniorsko prvenstvo u dvije discipline, 400 i 800 metara, a sve to za samo osam mjeseci treniranja. Mjesec dana nakon državnog prvenstva, nastupao je na Balkanskom prvenstvu za juniore u Grčkoj gdje je osvojio treće mjesto, a u Bosni i Hercegovini su ga prozvali "otkrićem sezone". Kruna svega toga bio je odabir za najboljeg juniora Zeničko-dobojskog kantona za 2009. godinu.

Kako kaže, do atletike je probao i druge sportove u kojima je, također, zabilježio dobre rezultate.

"Prije nego sam počeo trenirati atletiku trenirao sam i karate i nosilac sam crnog pojasa 1. dan. S atletikom sam ozbiljno krenuo i nastojao postići profesionalan nivo što je rezultiralo dobrim rezultatima", izjavio je Amel.

Nakon osvojenog trećeg mjesta na Balkanskom prvenstvu u Grčkoj, kao junior je osvojio državno seniorsko i juniorsko prvenstvo BiH na 400 i 800 metara, a time je postavio novi državni rekord na 400 metara za juniore i izjednačio seniorski rekord na 48,22 sekundi. Na Kupu Evrope za seniore osvojio je prvo mjesto na 800 metara, a 2012. godine napravio je najzapaženije rezultate.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
"Ova godina je za mene svojevrsni vrhunac. Postavio sam državni rekord na 400m sa vremenom 47,52 i prvi sam atletičar u historiji koji je ovu dionicu istrčao ispod 48 sekundi. Ušao sam u polufinale Evropskog prvenstva u Helsinkiju gdje sam istrčao lični rekord na 800m sa vremenom 1:48,31 i približio se državnom rekordu koji iznosi 1:48,10. Osvojio sam i prvenstvo Bosne i Hercegovine na 400 i 800 metara, koje je održano u Banjoj Luci, a šlag na tortu bila je zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu u turskom Eskisehiru", priča Amel.

Ističe kako je atletika kao sport veoma zahtjevna, ali da su uz njega tu "pravi" ljudi koju mu pružaju veliku podršku.

"Moja najveća podrška su roditelji i sestra Amela, oni su sa mnom od samoga početka, ali neizostavni su i moji prijatelji Kenan, Behadil, Hazim, Haris, Abedin, Alen, Ernad, Adi i drugi.. Veliku moralnu podršku mi pružaju Nedžad Heco, Zulkaid Skomorac te moj kolega i jedna velika sportska veličina, Hamza Alić. Najveće zasluge za svoj uspjeh dugujem treneru Halidu Sejdiću, a trenutke odmora najradije provodim sa djevojkom Ajlom pored koje se osjećam najsretniji", ponosno je izjavio Tuka.

Amel prati Olimpijske igre u Londonu, a našim bh. olimpijcima zaželio je svu sreću i da sa ponosom predstave svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu te da se od njih očekuju rezultati koji će biti na najboljem nivou.

Za kraj, Amel nam je otkrio kako uspjeti u svojim planovima, a mladima je poslao jasnu poruku:

"Mladima bih preporučio da se prije svega školuju i obrazuju jer će im to otvoriti nove puteve za život. Meni je lično škola na prvom mjestu i student sam uskoro treće godine Mašinskog fakulteta u Zenici. Svi vi koji možete, bavite se nekim sportom, uživajte u njemu i iskoristite svoj talenat", zaključio je ovaj sjajni Zeničanin.

Mladi sportista ističe da u životu ima sve što je potrebno. San mu je da brani boje BiH na Olimpijskim igrama u Brazilu te će u budućnosti raditi na tome da se on i ostvari.