sport
0

Zenica: Predstavljeni selektori reprezentacije BiH za EP u karateu u Lisabonu

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Karate savez Bosne i Hercegovine danas je u Zenici kompletirao pripreme za odlazak na Evropsko prvenstvo u karateu koje će biti održano u Lisabonu (Portugal) od 5. do 10. februara 2014. godine.

U Gradskoj areni u Zenici danas su predstavljeni selektori koji su odabrali predstavnike Bosne i Hercegovine za takmičenje na Evropskom prvenstvu u karateu u kategorijama borbi kumite i kate.

Predsjednik karate saveza Bosne i Hercegovine, Samir Čatović, je izrazio zadovoljstvo da svoje pripreme krunišu u Zenici te se nadaju da će Zenica i njima biti sretna kao i nogometnoj reprezentaciji BiH.

"Zenica je topao grad, kako za fudbal tako i za nas. U našoj koncepciji završetka priprema odabrali smo Zenicu koja je kruna naših priprema za ovo veliko takmičenje", kazao je Čatović.

On je još dodao da je Karate savez BiH od marta prošle godine napravio velike promjene u svojoj strukturi koju sada čine mladi takmičari sa iskustvom, te se nadaju da će upravo oni nastaviti niz dobrih rezultata koji su ostvareni na prošlogodišnjem takmičenju u Turskoj.

Reprezentaciju Bosne i Hercegovine na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Lisabonu činit će 26 takmičara, od kojih će se njih 23 takmičiti u kategoriji borbi kumite, dok će tri takmičara našu zemlju predstavljati u kategoriji kata.

"Pripreme je vodio tim od Miroslava Klepića i Denisa Muhovića. Naporno su radili i očekujemo da ne osramotimo našu državu na ovom takmičenju. Finansijska situacija nije ni ovdje odlična, kao nigdje u državi, i moram da se zahvalim roditeljima takmičara, lokalnim zajednicama i drugima koji su omogućili da se organizuje i realizuje odlazak u Portugal", dodao je Čatović.

Selektor muške seniorske selekcije, Miroslav Klepić, zahvalio se Karate savezu BiH što mu je pripala čast da bude jedan od selektora.

"Ovo je posebna čast i san svakog trenera koji svoj život provede u dvoranama na treninzima. Mi konstantno radeći u klubovima radimo na tome da dobijemo dobre natjecatelje i naš cilj je sada da postignemo kontinuitet dobrih rezultata, a ne da se nekom takmičaru nakon dobrog rezultata izgubi trag. Važno je zadržati kvalitetne takmičare koji će našu državu predstavljati u što boljem svjetlu", kazao je Klepić.

Viceprvak svijeta u karateu, Denis Muhović, odabran je za selektora ženske seniorske selekcije te se nada da će svi ponoviti rezultate iz Turske.

"Odradili smo kontrolne borbe, pripreme i turnir u Zagrebu. Vjerujem da ćemo ponoviti rezultate iz Turske. Imamo zahtjevan period pred nama i vjerujem da ćemo uspjeti da nastavimo sa dobrim rezultatima, što nam je glavni cilj", izjavio je Muhović.

Bosanskohercegovački takmičari su nakon predstavljanja selektora na tatami podlozi u Gradskoj areni u Zenici predstavili svoje vještine kroz kate i borbe.

Odabrani selektori za reprezentacije takmičara:

Senior (M): Miroslav Klepić Senior (Ž): Denis Muhović Junior (M): Arnel Kalušić Junior (Ž): Željko Topalović Kadeti (M): Kenan Alikadić Kadeti (Ž): Željko Zomra Dječija (M): Bajro Durđić Dječija (Ž): Boris Jeličić Kate (M): Nebojša Dević Kate (Ž): Una Selma Zilić