sport
13

Željo u Zenici bez prava na krivi korak, Zrinjski protiv Veleža juriša na novi trijumf koji će ih približiti tituli

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sve utakmice 28. kola BHT Premijer lige igraju se danas sa početkom u 17:00 sati. Derbijem se oktio okršaj starih rivala Čelika i Željezničara u Zenici. Domaći igraju za prestiž, dok Plavi sa Grbavice nemaju pravo na krivi korak. Treba im pobjeda u borbi za izlazak na evropsku scenu.

"Željezničar je bez prvenstvenog poraza u ovom djelu sezone, teško primaju golove i teško je naći mane u njihovoj igri, ali čekat ćemo našu priliku i nadam se da ćemo igru okrenuti u svoju korist i ostati neporaženi", izjavio je strateg Čelika Elvedin Beganović.

Gosti sa Grbavice najavljuju ofanzivnu igru na Bilinom Polju.

Sarajevo nema puno izbora u okršaju sa ekipom Mladost Doboj Kakanj. Pobjeda se nameće kao imperativ jer su bodovi prijeko potrebni u borbi za izlazak na međunarodnu scenu.

"Slijedi utakmica protiv Mladosti, ekipe sastavljene od mladih nogometaša s premijerligaškim iskustvom. Imaju trenera koji ih dobro vodi, znaju igrati na rezultat i nema razloga da protiv nas ne odigraju dobru utakmicu", izjavio je prvi šef struke Sarajeva Almir Hurtić.

Izabranici Ibre Rahimića najavljuju kako će na Koševu igrati rasterećeno i da na najveći bh. stadion ne dolaze sa bijelom zastavom.

Pod Bijelim brijegom će snage odmjeriti prvoplasirani Zrinjski i posljednjeplasirani Velež. Plemići su apsolutini favoriti i sve osim pobjede izabranika Vinka Marinovića bilo bi ogromno iznenađenje. Premda Rođeni igaju loše i nisu osvojili niti jedan bod u proljetnom dijelu sezone, najavljuju kako će u ovoj "nesvakidašnjoj utakmici" igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti.

Sloboda će loš dojam iz utakmice protiv Drine pokušati popraviti u Travniku. Veziri u posljednje vrijeme igraju dobro i sigurno se neće lako predati. Ipak, gosti sa Tušnja su favoriti.

Rudaru iz Prijedora na megdan stiže Vitez. Gostima su bodovi potrebniji u nastojanju da očuvaju premijerligaški status. Međutim, mnogi klubovi nisu uspjeli osvojiti kompletan plijen na ovom gostovanju. Sve sugerira da izabranike Branka Karačića čeka težak posao.

Slaviji na noge dolazi Radnik. Za domaće nema puno filozofije. Pobjeda je neophodna u borbi za opstanak u elitnom razredu bh. nogometa. No, igrat će protiv izuzetno neugodne ekipe iz Semberije.

Drina je u prošlom kolu šikirala Tušanj i pobijedila Slobodu. U ovom će dočekati Olimpic koji je trijumfom protiv Širokog Brijega povećao šanse za opastanak. Vukovi vjeruju kako se iz Zvornika mogu vratiti sa punim plijenom.

Široki Brijeg će ugostiti i pokušati pobijediti banjalučki Borac. Bodovi su krucijalni i jednima i drugima. Domaći se bore za plasman u Evropsku ligu, dok gosti spašavaju goli život. Izabranici Borčeta Sredojevića su u prošlom kolu savladali Slaviju i dospjeli do zone spasa. Tu žele ostati i nakon 30. kola. Mogu li na Pecari ostati neporaženi, ostaje da vidimo.

Raspored i satnica:

Široki Brijeg – Borac
Slavija – Radnik Rudar – Vitez Čelik – Željezničar (prijenos na Moja TV- kombinovano) Zrinjski – Velež (prijenos na BHT1) Sarajevo – Mladost DK (prijenos na Arena Sport) Travnik – Sloboda (prijenos na Moja TV - kombinovano) Drina – Olimpic

Sve utakmice počinju u 17:00 sati