sport
5

Željezničar i Sarajevo podržali Sportske igre mladih u BiH

Sarajevo-x.com
Uoči gradskog derbija, igrači FK "Željezničar" i FK "Sarajevo" su bh. javnosti prezentirali transparent "Sportskih igara mladih" i tako podržali održavanje ove manifestacije u BiH iduće godine.

Igre mladih su najveća sportska manifestacija za djecu u Jugoistočnoj Evropi i nose moto: "Živimo život bez droge jer droga uzima život". Organizuju se pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog komiteta i Svjetske nogometne federacije, a podržane su od ključnih sportskih organizacija UEFA-e, FIBA-e, ITF-a, FA Premijer lige itd.

Igre se već četrnaest godina održavaju u Hrvatskoj i ove godine su okupile 51 000 djece, a vrijednost ovog projekta su prepoznali brojni ugledni političari i sportisti. predsjednik Igara je predsjednik Engleske Premijer lige, David Richards, potpredsjednici su Slaven Bilić i Goran Ivanišević, a neki od ambasadora su David Beckham, Luis Figo, Franz Beckenbauer, Predrag Mijatović, Sven Göran Eriksson, Lennart Johanson, Zlatko Kranjčar i drugi.

Projekat je predstavljen i javnosti u susjednoj Srbiji na velikom beogradskom derbiju između Crvene zvezde i Partizana.

Potpredsjednik Igara u BiH je kapiten nogometne reprezentacije, Emir Spahić, a prvi regionalni ambasador iz BiH je Vedad Ibišević. Organizaciju Igara u BiH su još podržali i Međunarodni Olimpijski komitet, Olimpijski komitet BiH, Nogometni savez BiH i Rukometni savez BiH.