Sjedeći odbojkaši pred EP
0

"Želimo građane BiH obradovati medaljom"

Piše: A. Karadža
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Kako je za Sarajevo-x.com rekao Miralem Zubović, predsjednik Saveza sjedeće odbojke, zlatni odbojkaši spremni su za nastup na Evropskom prvenstvu u sjedećoj odbojci koje se održava u Poljskoj.

"Naši odbojkaši u subotu putuju u Poljsku. Uspjeli smo pronaći sredstva i obezbijediti avionski let, tako da će nam biti puno lakše nego da putujemo autobusom", rekao je Zubović.

Zubović je istakao da su uz pomoć Vlade FBiH i kantonalnog i federalnog ministarstva uspjeli obezbijediti novčana sredstva u iznosu od 92.000 maraka koja su bila neophodna za nastup na EP. On je dodao da im je potreban novac kako bi platili pripreme, ali da imaju obećanje sponzora da će to biti uplaćeno nakon povratka iz Poljske.

Za nastup na prvenstvu, naši zlatni ljiljani tradicionalno su se pripremali u Fojnici koja je njihova provjerena baza već dugi niz godina.

"Bili smo u staroj bazi, u Fojnici. Tamo imamo solidne uslove i momci su se dobro pripremili za EP", rekao je Zubović.

On je istakao da je ove godine reprezentacije podmlađena sa dva nova igrača. Jedan od njih, Nizam Čančar, povratnik je u našu selekciju nakon što je nastupao za reprezentaciju Hrvatske.

"Zvali su ga iz Hrvatske i mi smo ga pustili da ode, jer je imao mogućnost da zaradi neki novac. Ove godine se vratio u naš tim i zajedno sa Benizom Kadrićem, doskorašnjim juniorom koji je visok preko dva metra, činiće pojačanje. Može se reći da je ove godine reprezentacija BiH mlađa i viša", izjavio je Zubović za naš portal.

Zubović je kao najveće konkurente istakao reprezentacije Rusije, Njemačke i Srbije, za koju, kako je on rekao, igraju igrači iz Republike Srpske.

"Bez obzira na jaku konkurenciju, uvjeren sam da se vraćamo s medaljom. A nadam se da će to biti zlatna. Naša je želja da građane naše domovine učinimo sretnim i ponosnim barem dva dana. Želimo da čuju lijepe vijesti i da, nakratko, zaborave na turobnu svakodnevnicu", optimističan je Zubović.

Početkom septembra, zlatni odbojkaši bili su u žiži interesovanja. Nažalost, povodom tome nije bio novi uspjeh ili najava odlaska na EP, već odluka Službe zajedničkih poslova institucija BiH da se Savez sjedeće odbojke deložira iz prostorija u ulici Danijela Ozme broj sedam.

Zubović je rekao da se Savez još uvijek nalazi u tim prostorijama i da ih niko ne dira. Dodao je da je ministar kulture i sporta KS, Emir Hadžihafizbegović obećao pomoć i da se nada da će problem biti riješen i da će pronaći nove prostorije kako bi mogli nastaviti sa neometanim radom.

"Bilo nam je krivo, jer su rekli da smo nelegalni, a prostorije smo dobili od Saveza RVI. Vjerujemo da će se i taj problem riješiti nakon EP-a. Nama nije potreban veliki prostor, samo jedna kancelarija da možemo staviti telefon, fax, ništa više", kazao je Zubović.

Na EP-u učestvovat će devet reprezentacija podijeljenih u dvije grupe. Odbojkaši BiH igrat će u B-grupi sa selekcijama Rusije, Holandije, Srbije i Poljske, dok su u A-grupi Njemačka, Mađarska, Hrvatska, Ukrajina , Grčka i Velika Britanija.

Raspored nastupa reprezentacije na EP: B-grupa: 22. septembra: BiH - Holandija (9.15 sati) BiH - Srbija (16.15) 23. septembra ): BiH - Poljska (11.15) BiH - Rusija (17.15)

Boje reprezentacije BiH na EP-u branit će: Sabahudin Delalić (kapiten), Adnan Manko, Asim Medić, Ismet Godinjak, Safet Alibašić, Mirzet Duran, Dževad Hamzić, Ermin Jusufović, Beniz Kadrić, Ejub Mehmedović, Esad Durmišević, Hidajet Jusufović i Nizam Čančar.