sport
919

Zejd Džananović, kick-bokser koji je do sada osvojio 92 medalje

Piše: Edin Isanović
Zejd Džananović jedan je od najboljih bh. kick-boksera. Dvostruki je evropski prvak, a u svojoj karijeri osvojio je 92 medalje, od čega je najviše onih zlatnog sjaja. Rođen je 14. oktobra 1996. u Tuzli, a pomenutim sportom počeo se baviti sa jedanaest godina u Kickboxing klubu Odžak 2002.

Nakon šest mjeseci treniranja Zejd je izašao na prvo takmičenje i u konkurenciji mlađih kadeta te postao viceprvak BiH.

Tada se već vidjelo da Zejd ima veliki potencijal. Sljedeće godine je već postao kadetski prvak BiH i na osnovu tog uspijeha dobio je poziv da nastupa za reprezentaciju BiH na Evropskom prvenstvu koje se te godine održavalo u Hrvatskoj.

"Na tom prvenstvu učestvovali su predstavnici 36 zemalja Evrope. Na iznenađenje svih trenera, kako naše tako i protivničkih reprezentacija, osvojio sam prvo mjesto u kadetskoj konkurenciji. Samim tim postao sam najmlađi reprezentativac koji je to uspio", kazao je Džananović za naš portal.

Nakon toga je uslijedilo polaganje za crni pojas 1. Dan, jer je Džananović pokazivao dovoljne vještine da se okruni tim pojasom.

"Položio sam za crni pojas. Mislim da je bio oktobar 2009. godine. Narednih godina i dalje sam bio član reprezentacije BiH. Sedam puta postao sam prvak naše zemlje. Boje reprezentacije branio sam na još nekoliko evropskih i svjetskih prvenstava. Takmičenja su se održala u Poljskoj, Slovačkoj, Srbiji i dva puta u Italiji. Uspio sam se okititi titulom prvaka Starog kontinenta u Poljskoj. Uz to sam osvojio još pet medalja. Od toga su dvije srebrene i tri bronzane", kaže Zejd.

Ove godine branio je boje svoje domovine po sedmi put na Evropskom prvenstvu u Španiji. Osvojio je bronzanu medalju.

"Da borba nije prekinuta zbog krvarenja arkade mogao sam do zlata. Ipak, zadovoljan sam. Uz mnoga priznanja kao najdraža izdvajam priznanje Kickboxing saveza BiH za najboljeg kadeta naše zemlje i priznanje za ličnost godine u svom gradu Odžaku. To priznanje sam dobio 2012. godine. U dosadašnjoj karijeri sakupio sam 92 medalje, od čega 66 zlatnih, 16 srebrnih i 10 bronzanih. Velike zasluge za moje uspjehe ima trener Nikola Matanović", tvrdi Džananović koji bez obzira na sjajne rezultate nije imao dovoljnu podršku nadležnih.

Kaže kako u budućnosti kreće još ozbiljnije raditi.

"Što se tiče nastavka karijere krećem u profesionalnije vode. Trenutno nemam zakazanih mečeva jer sam povrijeđen, imam manju frakturu očne orbite iz prethodnog meča pa moram malo odmoriti", zaključio je Džananović.