Sakrili negativne izjave svjedoka
1

Zbog Hillsborougha pokrenuta najveća istraga o radu policije

Totalsport
U Velikoj Britaniji je pokrenuta najveća nezavisna istraga u historiji o radu policije. Na taj se način žele istražiti potencijalne kriminalne radnje policajaca upletenih u tragediju koja se 1989. godine dogodila na stadionu Hillsborough u Sheffieldu.

Aktuelni i penzionisani policajci, uključujući neke na visokim položajima, mogli bi biti optuženi za nemar i prikrivanje podataka vezanih uz najveću sportsku tragediju u britanskoj historiji, objavila je u petak Nezavisna komisija za žalbe na rad policije (IPCC). Podsjetimo, nezavisno je komisija prošli mjesec objavila izvještaj na kojem su radili brojni stručnjaci. Pokazalo se da je od 96 poginulih osoba, redom navijača Liverpoola, barem njih 41 mogla biti spašena da je policija reagirala na valjani način. Štaviše, potvrdilo se da su iz policije svu krivnju za tragediju svalili na navijače, što nije odgovaralo istini.

Katastrofa se na Hillsboroughu dogodila 15. aprila 1989. godine tokom polufinalnog dvoboja FA Cupa između Liverpoola i Nottingham Foresta. Pri urušavanju prenatrpane tribine, 94 su osobe smrtno stradale na licu mjesta, a još dvije kasnije u bolnici. Povrijeđeno je još 766 osoba.

Dokazalo se i da su u policiji ublažavali iskaze svjedoka, tačnije uklonjeno je 116 negativnih komentara u 164 izvještaja koji su predali policajci.

"Još uvijek ne znamo koliko će sadašnjih i bivših policajaca biti ispitano, ali bez imalo dvojbe, ovo će biti najveća britanska istraga ponašanja policije ikada", naglasila je Deborah Glass, zamjenica direktora IPCC-a.