Od 17. do 22. februara
0

Zbog finansijskih problema samo tri bh. takmičara putuju na WEYOF u Brašovu

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Bosnu i Hercegovinu će na Zimskom evropskom olimpijskom festivalu mladih (WEYOF) od 17. do 22. februara u Brašovu u Rumuniji predstavljati troje sportista, a tim povodom je održana konferencija za medije u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH.

U Rumuniju će putovati Marko Šljivić (skijanje), Lejla Šehić (umjetničko klizanje) i Lamija Avdić (brzo klizanje), kao i treneri Ademir Hasečić (skijanje), Nihad Bašić (klizanje) te šef misije Said Fazlagić. Bh. delegacija u Brašov kreće 16. februara.

"U Brašovu će ovog mjeseca biti održan WEYOF, zimsko olimpijsko evropsko takmičenje koje se održava svake dvije godine i priprema je za velika takmičenja. BiH očekuje organizacija istog 2017. godine. Očekujemo oko 1.600 takmičara. U Brašovu je najavljen isti broj, ali će nastupiti oko 1.300 takmičara. Tamo je sve spremno, bilo je problema sa ledenom plohom, ali je i to riješeno prije nekoliko dana. BiH će u Brašovu nažalost predstavljati samo tri takmičara, ali se nadamo da će se to promijeniti u skoroj budućnosti", izjavio je Fazlagić.

Lejla Šehić će učestvovati na takmičenju u umjetničkom klizanju.

"Kližem već 12 godina i članica sam kluba Olimp. Ne razmišljam o plasmanu i medalji u Brašovu, nego se fokusiram da predstavim BiH u dobrom svjetlu i popravim svoj rezultat. Pripremala sam se u Ljubljani i Zagrebu, a od novembra kližem u Sarajevu. U BiH nemam trenera, pa svake sedmice dolazi trener iz Zagreba. Trudit ću se da dam sve od sebe", izjavila je Šehić.

Marko Šljivić je takmičar koji će BiH predstavljati u skijanju u disciplinama slalom i veleslalom.

"Ovo je za mene prvo učešće ne EYOF-u. Skijam već deset godina u SK Jahorina i čast mi je što ću u Brašovu predstavljati BiH. Zahvaljujem se na ukazanoj prilici i podršci te se nadam da ću to opravdati. Radio sam dosta na tehnici, jer želim popraviti svoje rezultate", kazao je Šljivić.

Klizačica Lamija Avdić će nastupiti na takmičenju u brzom klizanju.

"Klizanjem se bavim sedam godina. Očekujem da ću u Brašovu ostvariti svoje najbolje rezultate", rekla je Avdić.

Olimpijski komitet BiH u ovoj godini očekuju još dva takmičenja, Mediteranske igre i Ljetni olimpijski festival mladih.

Do Olimpijskih igara u Sočiju je ostalo 11. mjeseci.

"Za OI u Sočiju imamo 10 kandidata, a mjesec dana prije ovog velikog takmičenja ćemo znati koji su od naših takmičara ostvarili normu. Olimpijski komitet je aplicirao za stipendiju namijenjenu takmičarima koja iznosi 180.000 dolara. Iako se to čini kao velika suma, oni će dobijati blizu 900 KM mjesečno, a to nije dovoljno ni za karte za putovanja na takmičenja. Pozivamo sve one koji mogu pomoći sportu da to učine sada, kako kasnije ne bi bilo kritika zbog toga što smo na 37. mjestu. Potrebno je pomoći sada, jer nema razloga da ne budemo na 17., 7., a zašto ne i na prvom mjestu", izjavio je Fazlagić.

Sljedeći WEYOF će biti održan 2015. godine, a domaćini su Austrija i Lihtenštajn. BiH će biti domaćin ovog takmičenja 2017. godine, a očekuje se dolazak 1.600 takmičara.