sport
46

Završeno SP za kadete, Toni Miletić treći džudista svijeta

Klix.ba
Završeno je Svjetsko kadetsko pojedinačno i ekipno prvenstvo u 18 koje je u Sarajevu održano od 5. do 9. augusta.

Na ovom prestižnom takmičenju gledali smo najbolje džudiste svijeta - 60 zemalja i 500 takmičara.

Ranije smo pisali o tome zašto je ovo svjetsko prvenstvo U18 posebno. Naime, osim individualne konkurencije sportisti i sportistkinje su se prvi put takmičili i ekipno.

Najviše uspjeha, kao što se i očekivalo, imala je reprezentacija Japana. Oni su pobijedili ekipno u konkurenciji i muškaraca i žena.

Prethodnih pet dana planetarno bitno takmičenje, praznik sporta u sarajevu, iznjedrio je domaćinu epitet najbolje tehničke organizacije ikada za ovu starosnu kategoriju. Svjetski zvaničnici IJF-a predvođeni Mariusom Vizerom, predsjednikom svjetske judo federacije naprosto su se utrkivali ko će izreći bolju pohvalu za ono što su vidjeli u Sarajevu. Da dojam o ovom takmičenju bude uistinu kolosalan potrudili su se naši reprezentativci, prije svih Toni Miletić koji je osvojio veliku svjetsku bronzu, treće mjesto na svijetu u kategoriji do 81 kilogram.

Malo je falilo i našem Filipu Stojaku da se domogne medalje u kategoriji do 73 kilograma pa se morao zadovoljiti petim mjesto, što je također uistinu veliki uspjeh.

Zadnjeg dana kada se održavalo timsko takmičenje naša ženska selekcija bila je na nivou zadatka - plasirali su se među sedam najboljih ekipa svijeta.

Predsjednik Judo saveza BiH Branislav Crnogorac istakao je da je prezadovoljan onim što se prethodnih dana dešavalo u dvorani Juan Antonio Samaranch, a posebno krunom svega, bronzanom medaljom Miletića koji je sada zvanično treći džudista svijeta u kategoriji do 81 kilogram.