sport
0

Završena biciklistička Balkanijada

Klix.ba
Mustafa Guler iz Turske pobjednik je Balkanskog prvenstva (BP) u biciklizmu u konkurenciji seniori - elita.

Ipak je najbolji rezultat na takmičenju postigao Predrag Prokić iz (SiCG), koji se takmičio među biciklistima do 23 godine.

Kako prenosi PBS, Balkansko prvenstvo danas je završeno u Banjoj Luci drumskom trkom seniora na relaciji Banja Luka - Mrkonjić-Grad - Jajce - Banja Luka u dužini od 152 kilometra. Guler je postigao vrijeme od tri sata i 50,42 minute.

Drugi u takmičenju seniori - elita bio je Georgi Georgijev iz Bugarske, koji je na cilj stigao u istom vremenu kao i pobjednik, dok je bronzanu medalju osvojio također Bugarin Svetoslav Čanlijev, sa 6,04 minute zaostatka za pobjednikom.

Najuspješniji bh. takmičar bio je Hajrudin Trle, koji je s vremenom od četiri sata, osam minuta i dvije sekunde osvojio 16. mjesto. Kod seniora do 23 godine pobjednik Prokić stazu je prevezao za tri sata i 49,57 minute, čime je za 45 sekundi nadmašio drugoplasiranog Rusema Rusemova iz Bugarske, te za 49 sekundi svog zemljaka Nebojšu Ivanovića, kojem je pripalo treće mjesto.

Elvis Jahić iz BiH plasirao se na peto mjesto. On je postigao vrijeme od tri sata i 56,46 minuta. U istom vremenu kroz cilj je prošao i drugi bh. takmičar Mesud Subašić, koji je osvojio deseto mjesto.Organizator BP bio je Grad Banja Luka, a pokrovitelj takmičenja Predsjedništvo BiH. Nastupili su takmičari iz osam zemalja Albanije, BiH, Bugarske, Grčke, Makedonije, Rumunije, SCG i Turske. Šef Direkcije BP Tihomir Kuvalja kazao je u telefonskom razgovoru za Agenciju ONASA da su se gotovo svi učesnici složili kako je ovo bila do sada najbolje organizirana Balkanijada. "Zasluge snose i organizatori, ali moram posebno naglasiti odličan rad policije, koja je najzaslužnija što je BP dobilo visoke ocjene. Perfektno su obezbijedili stazu, a što me ponajviše raduje, postojala je izvanredna koordinacija policije iz oba entiteta, pošto je trasa staze prolazila kroz Republiku Srpsku, ali jednim dijelom i kroz Federaciju BiH", istakao je Kuvalja.