sport
0

Završena akcija "Fair play za život" u FBiH: Nogometni suci pokazali humanost i dobrovoljno darivali krv

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženja nogometnih sudaca i instruktora s područja Federacije BiH, u proteklih petnaest dana su pokrenula lanac humanosti, tačnije akciju dobrovoljnog darivanja krvi simboličnog naziva "Fair play za život".

Akcija se odvijala po principu javnog prozivanja. Nakon što jedno Udruženje završi darivanje, direktno su svojom medijskom porukom prozivali slijedeće Udruženje da učini isto i nastavi lanac humanosti.

Na ovaj način popularni "ljudi u crnom" žele podsjetiti sve druge sportiste i ljude da fair play i humanost nije samo sportska fraza koja se koristi na utakmicama, nego da može i treba biti životni moto svima nama.

Akcija je pokrenuta u Udruženju fudbalskih sudaca i instruktora Kantona Sarajevo, nakon medijske prozivke nastavljena je u ostalim udruženjima nogometnih sudaca sa područja Federacije BiH, u Zeničko-dobojskom, Posavskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Unsko-sanskom, Bosanskopodrinjskom i Tuzlanskom kantonu.

Jedan od organizatora akcije "Fair play za život", predsjednik Udruženja fudbalskih sudaca i instruktora Kantona Sarajevo Ibrahim Hasanbegović naglašava.

"Procjenjujemo da je u akciji učestvovalo blizu 300 darivatelja iz cijele Federacije BiH i u direktnom kontaktu sa osobljem medicinskih ustanova, gdje se akcija odvijala, saznali smo da je dobijena znatna količina krvi. Nadamo se da će biti iskorištena za spas barem jednog života, jer bi tek u tom slučaju akcija za nas bila potpuno uspješna. Zahvalio bih se prije svega kolegama koji su pomogli samu organizaciju akcije u svojim Udruženjima: Salemu Proliću, Muameru Burekoviću, Iliji Živkoviću, Jakovu Tabaku, Goranu Paradžiku, Senadu Ibrišimbegoviću, Semiru Kaplanu, Berislavu Markotiću, Edinu Jakupoviću, Nerminu Paradžiku, Davoru Mujagiću, svim sucima i instruktorima te ostalim sportskim radnicima koji su se dobrovoljno priključili akciji 'Fair play za život'. Posebnu zahvalnost dugujemo i svim medijskim kućama koje su zdušno i bezrezervno podržale ovu akciju koja neće biti posljednja u našem humanom djelovanju.

Hasanbegović je prezadovoljan uspjehom akcije na području FBiH i izrazio je želju za njenim proširenjem na ostale dijelove BiH.

"Želim ovim putem pozvati naše kolege iz udruženja sudija s područja RS-a da se organizuju i nastave akciju 'Fair play za život'. Siguran sam da svi mi suci i na kraju krajeva svi mi Bosanci i Hercegovci isto dišemo, isto živimo i iste ljudske vrijednosti nosimo u sebi", zaključio je Hasanbegović.