sport
48

Završen plivački miting "Mladi za mlade"

Klix.ba
Prvi internacionalni plivački miting "Mladi za mlade" završen je takmičenjem u finalnim trkama za pet disciplina muške i ženske kategorije i dodjelom vrijednih nagrada koje su obezbijedili BH Telecom, MHS i Unikredit banka.

Na Mitingu je nastupilo 198 takmičara iz 22 kluba. Pored klubova iz naše zemlje, na takmičenju su nastupili klubovi iz, Hrvatske i Srbije te reprezentacija Slovenije.

Rekorde Bosne i Hercegovine u konkurenciji do 16 godina, oborila je Emina Sejdinović (Galeb – Lukavac) u disciplinama: 50 metara delfin – 29.60 i rekord šest godina star za disciplinu 100 metara delfin 1:05.81.

Takmičari sa najvrednijim rezultatima po osvojenim bodovima su nagrađeni novčanim nagradama, a to su u ženskoj konkurenciji:

  1. Tanja Šmid (Slovenija), 2. Špela Bohinc (Slovenija) i 3. Miroslava Najdanovski (Novi Sad);

u muškoj konkurenciji:

Arnel Dudić (GKVS Sarajevo), 2. Ivan Bilić (Jug) i 3. Maro Violić (Jug).

Za tri dana takmičenja oboreno je šest rekorda po disciplinama:

Muški, 100 m prsno

  1. Grupa 2 Amar Šapčanin 00 STSA 1:23.36 Nezvanični rekord BiH
  2. Finale B Amar Šapčanin 00 STSA 1:22.78 Nezvanični rekord BiH

Ženski, 800 m slobodno

  1. Grupa 1 Hena Mešić 02 STSA 11:27.22 Nezvanični rekord BiH

Ženski, 200 m prsno

  1. Grupa 2 Ajla Zoronjić 00 GKVSSA 2:55.33 Nezvanični rekord BiH

Ženski, 50 m delfin

  1. Finale A Emina Sejdinović 97 GIKILU 29.60 Nezvanični rekord BiH

Ženski, 100 m delfin

  1. Finale A Emina Sejdinović 97 GIKILU 1:05.81 Nezvanični rekord BiH - 16

Najviše zlatnih medalja osvojili su klubovi GKVS Sarajevo, Jug Dubrovnik I Sporttime Sarajevo.

Tri dana mitinga protekla su u jako dobroj i sportskoj atmosferi. Učesnici su osim takmičenja družili se sa vršnjacima iz susjednih zemalja i razmjenjivali iskustva. Manjim uzrastima posebno zadovoljstvo predstavljala je Miroslava Najdanovski koja je na zahtjev mlađih učesnika rado prihvatala fotografisanje. Ipak najveću podršku prilikom takmičenja imao je Arnel Dudić koji se takmičio u Grand Prix trci u discipline 50 m slobodno i osvojio poklon paket plivačke opreme koju je dodjelio generalni sponzor mitinga Hadis Kustura, direktor kompanije MHS doo. Pehare za najbolje plivače i plivačice dodijelio je proslavljeni jugoslovenski plivač Borut Petrić.

Kvalitetna organizacija koju su pripremili udruženje "Mladi za mlade" Sarajevo zajedno sa plivačkim klubom Sporttime i Olimpijskim bazenom Otoka, omogućit će mitingu ulazak u calendar FINE ( Svjetske plivačke organizacije).

Više detalja o rezultatima na ovom linku.