Čile
0

FOTO / Zatvorenici iza rešetaka uče za nogometne sudije

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa čileanskih osuđenika u zatvoru pohađa tečaj za porovođenje pravde na nogometnom terenu, u nadi da će jednog dana kada odsluže svoje kazne okrenuti svoj život i postati nogometne sudije.

U prvu grupu specijalnog programa obuke za nogometne sudije uvršteno je 20 muškaraca i 10 žena. Time su nagrađeni za dobro ponašanje, te im je pružena prilika da se pripreme za ponovni ulazak u društvo. Može se reći da su pravi sretnici, jer se u prenatrpanim čileanskim zatvorim prilika za rehabilitaciju rijetko pruža.

"Nastojimo generirati priliku onima koji je najviše i trebaju. Ti ljudi, koji su se jednom ogriješili o zakon, danas se pripremaju i osposobljavaju za provođenje pravila nogometne igre", kaže Claudio Storm, izvršni direktor Državnog fonda za društveni sektor.

U muškom zatvoru, profesionalni sudija provodi obuku učeći devetoricu svojih učenika o pravilima igre. Pritom se koristi s videotehnologijom. Odgovara na sva njihova pitanja, te zajedno analiziraju sporne situacije s nedavnog svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici.

Nakon što su zatvorenici završili teoretski dio programa i naučili pravila, za njih tek slijedi trenutak istine, odnosno praktični dio obuke: međuzatvorske utakmice u zatvoru u Colini, u kojima se čeliče u teškim uslovima. Dakako, pritom njihov rad sa zviždaljkom budno prate instruktori...

"Meni je ovo lagano i zabavno jer sam igrao nogomet cijeli život. Mi smo prihvatili naše kazne. Dakle, osposobljeni smo za dijeljenje pravde na nogometnom terenu", kaže 25-godišnji Rodrigo Alarcon, koji je osuđen zbog pljačke. Ostalo mu je još 36 mjeseci kazne, ali se nada da će i ranije na slobodu.

Foto: AFP
Foto: AFP
Dvije godine stariji Johnny Matamala, također osuđen zbog pljačke, dodao je: "Nadam se da ću kao nogometni sudija napraviti korak naprijed u životu. Želim se osloboditi stigme s kojom su suočeni osuđenici. Mi smo diskriminirani, ljudi gledaju na nas kao na čudne ptice."

Marcos Ayala (27), također je sretan zbog pružene prilike.

"Za sudiju morate imati osobnost i poštovanje. Sada sam ja taj koji nameće i provodi pravila igre. Još kao maloljetnik sam postao zatočenik, moja djeca me viđaju u zatvoru. Ne želim više biti iza rešetaka, želim novu priliku u životu."

Inače, u Čileu amaterske nogometne sudije zarađuju između 30 i 40 dolara po utakmici. Oni snalažljiviji zatvorenici, kada jednom okončaju izdržavanje kazne, koji uspiju uhvatiti tri ili četiri utakmice tokom vikenda, moći će mjesečno s novim pozivom zaraditi i do 500 dolara mjesečno.