Problemi sa strukturom krova
2

Zatvoren Olimpijski stadion u Riju koji je izgrađen prije 6 godina

SRNA
Stadion Joan Havelange u Rio de Janeiru
Stadion Joan Havelange u Rio de Janeiru
Stadion na kojem bi 2016. godine trebalo da budu održana olimpijska atletska takmičenja zatvoren je na neodređeno vrijeme zbog strukturnih problema u njegovom krovu.

Stadion Joao Havelange izgrađen je prije samo šest godina. Od tada je korišten za utakmice fudbalskog kluba Botafogo, dok se gradski stadion Maracana renovira i priprema za Svjetsko fudbalsko prvenstvo sljedeće godine.

Problemi na stadionu su velika neprijatnost za Brazil, koji se priprema da bude domaćin dva velika svjetska takmičenja u narednim godinama, prenio je BBC.

Vlasti su priznale da kasne i radovi na Maracani i da postoje problemi u finansiranju radova na trećem stadionu, na kojem treba da se odigra prva utakmica Svjetskog prvenstva.

Gradonačelnik Rija Eduardo Paes rekao je na konferenciji za novinare da se problemi u strukturi krova manifestuju u zavisnosti od temperature i vjetra.

On je rekao da je za situaciju saznao tek jučer i da je odmah naredio da stadion bude zatvoren dok ne bude poznato više detalja.

Paes je naglasio da su ovakvi problemi "jednostavno neprihvatljivi" za stadion koji je otvoren prije samo šest godina i upozorio da će odgovorni snositi posljedice.