Spektakl za kraj
17

Svečano zatvorene Olimpijske igre u Londonu

Klix.ba
Spektakularna ceremonija zatvaranja Igara u Londonu (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Olimpijske igre u Londonu zatvorene su spektaluarnom svečanošću nazvanom "Simfonija britanske muzike", koja je trajala duže od tri sata.

Nakon 16 dana takmičenja na kojima se takmičilo 10 hiljada sportista u 29 sportova, došao je trenutak da se na još jedne Olimpijske igre navuče zavjesa.

Spektakularna ceremonija zatvaranja trajala je tri sata, a uživo je gledalo 80.000 ljudi, a procjenjuje se da je pred malim ekranima širom svijeta bilo oko milijardu gledatelja.

Na samom početku čulo se odbrojavanje sa čuvenog Big Bena, a muzički program otvorila je pjevačica Emeli Sande. Nakon nje nastupio je simfonijski orkestar.

Na stadion su, zatim, ušli princ Harry i predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge.

Na pozornici su se smjenjivale muzičke zvijezde kao što su Madness i Pet shop Boys, George Michaela, Annie Lennox, Spice Girls, Fat Boy Slim, Take That, The Who i mnogi drugi.

Na stadion su bili prisutni i sportisti koji su nosili nacionalne zastave. Zastavu Bosne i Hercegovine nosi bacač kugle Kemal Mešić, koji je ostvario najbolji rezultat kada su u pitanju bh. olimpijci.

Ceremonija je prikazala svakodnevni život Londona i njegovih stanovnika. Na samom kraju upriličena je simbolična primopredaja domaćinstva sljedećem gradu koji će ugostiti Igre, Rio de Janeiru.

Na zatvaranju Igara nastupilo je više od 4.100 izvođača, od čega 3.500 volontera te 380 učenika.